Breaking news

Lansare de carte la Şcoala Ardeleană: „Lunga viata a Mariannei Ucria” de Dacia Maraini

Sâmbătă, 24 aprilie, vă invităm să urmăriți lansarea volumului „Lunga viaţă a Mariannei Ucrìa” de Dacia Maraini (ediția a II-a, revizuită). Traducerea, distinsă în 2010 cu Premiul Internațional „Diego Valeri”, este semnată de Gabriela Lungu. Cartea apare în Colecția Longseller și este prefațată de Irina Petraș.

În cazul Daciei Maraini, s‑a vorbit repetat și la superlativ despre scriitura magnifică, despre profunda meditație asupra condiției feminine, dar și asupra condiției umane în general. Feminismul ei e unul de adâncime, de substanță și de analiză. Privește lumea prin ochii unor femei nesupuse, răzvrătite, curajoase, care se simt/se știu egale și care reușesc să se impună, în cele din urmă, ca atare. Nu se supun fără crâcnire regulilor din afară, falocrate și obtuze, fie acestea și milenare. Dar meditația și discursul prozatoarei nu vizează exclusiv femeia. O interesează toți cei care nu au dreptul la cuvânt și vorbește în numele acestor dezmoșteniți și amuțiți ai sorții. (Irina Petraș)

„Lunga viaţă a Mariannei Ucrìa” este, evident, şi o metaforă a condiţiei feminine, nu numai în societatea închistată şi coruptă a Siciliei secolului al XVIII‑lea, dar şi în cea a tuturor timpurilor. Redusă la condiţia de obiect, trăind într‑o realitate creată de cele mai multe ori pentru ea de bărbat, femeia n‑a avut „voce” secole întregi. Iată de ce Marianna, mai mult decât oricare altă eroină marainiană, apare drept prototipul femeii care se ridică deasupra propriului destin, câştigându‑şi, prin inteligenţă şi printr‑o extraordinară poftă de a înţelege lumea, dreptul de a nu mai fi mută. (Gabriela Lungu)

În cadrul evenimentului vom difuza un mesaj al Daciei Maraini adresat publicului din România și vor lua cuvântul, alături de traducătoarea Gabriela Lungu: Doina Borgovan, Daniel Moșoiu și Vasile George Dâncu. Moderator: Remus Octavian Câmpean.

Vă așteptăm să ne urmăriți live, de la ora 18.00, pe pagina de Facebook a Editurii Școala Ardeleană: https://www.facebook.com/scoalaardeleanacluj.ro

>