Breaking news

La un pas de un război nuclear. Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei

loading...

Regimul de la Phenian a lansat o rachetă balistică care a zburat pe deasupra nordului Japoniei şi s-a prăbuşit în Oceanul Pacific. Racheta a zburat deasupra insulei japoneze Hokkaido, acesta fiind primul proiectil nord-coreean ce a zburat deasupra Japoniei din 1998.

kim - rachete japoniaKim Jong Un, liderul de la Phenian, a ordonat lansarea unei rachete de rază intermediară de tip Hwasong-12 în cadrul unei misiuni de antrenament care a avut drept rol să contracareze exerciţiile militare SUA-Coreea de Sud, a anunţat agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA.

Testul balistic recent similar cu un război real reprezintă prima etapă a operaţiuni militare a Armatei Populare Coreene în Pacific şi un preludiu semnificativ la neutralizarea Guamului„, a declarat Kim, potrivit KCNA.

Racheta a survolat Japonia la altitudinea de 550 de kilometri, înainte de a cădea în Oceanul Pacific.

La câteva ore după lansare, biroul prezidenţial al Coreei de Sud a anunţat că avioane militare de tip F-15K au lansat opt bombe de tip MK84 asupra unei poziţii simulate în poligonul de tragere Taeback Pilsung.

După testul efectuat de regimul de la Phenian, Trump a avut o convorbire telefonică de aproximativ 40 de minute cu prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe.

”Lumea a primit mesajul Coreei de Nord: acest regim a semnalat dispreţul său faţă de vecinii săi, faţă de toţi membri Organizaţiei Naţiunilor Unite şi faţă de standardele minime de comportament internaţional acceptabil. Acţiunile ameninţătoare şi destabilizatoare nu fac decât să crească starea de izolare a regimului nord-coreean în regiune şi în întreaga lume. Toate opţiunile sunt pe masă”, se arată în comunicatul emis de Casa Albă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a condamnat dur testul balistic nord-coreean, avertizând că analizează „toate opţiunile”.

Ministerul român de Externe condamnă lansarea rachetei nord-coreene care a survolat teritoriul japonez, gest pe care îl consideră drept ”o acţiune provocatoare”, şi exprimă solidaritatea României faţă de Japonia, partener special pentru ţara noastră.

”Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm lansarea de către Republica Populară Democrată Coreeană, la 29 august 2017, a unei rachete balistice care a survolat Japonia. Această acţiune reprezintă o escaladare foarte gravă a tensiunilor din Peninsula Coreeană. Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul către autorităţile de la Phenian de a respecta pe deplin normele internaţionale şi rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU în vigoare. Noua acţiune provocatoare nord-coreeană constituie şi o ameninţare fără precedent la adresa Japoniei. România îşi exprimă întreaga solidaritate cu Japonia, stat democratic şi, totodată, partener special al ţării noastre”, se arată într-un comunicat MAE.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, reunit de urgenţă marţi seară la solicitare SUA, Japonia şi Coreea de Sud, a condamnat testul balistic efectuat de Coreea de Nord, catalogându-l drept „revoltător” şi cerând Phenianului să nu mai lanseze alte rachete şi să renunţe la programul de dezvoltare de arme nucleare, informează site-ul postului France 24.

Într-un comunicat semnat de toţi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate se afirmă că este de o „importanţă vitală” ca regimul nord-coreean să adopte imediat măsuri concrete pentru a reduce tensiunile din regiune.

Consiliul şi-a exprimat „angajamentul pentru găsirea unei soluţii paşnice, politice şi diplomatice”.

Totuşi, în textul rezoluţiei elaborate de SUA nu se menţionează nimic despre posibilitatea introducerii de noi sancţiuni la adresa regimului stalinist de la Phenian.

Mai mulţi diplomaţi au declarat că Rusia şi China consideră că impunerea de noi sancţiuni ar fi justificată doar de noi teste cu rachete balistice intercontinentale sau cu arme nucleare.

loading...