Breaking news

La mulți ani Române!!!

La Mulți Ani Române, La Mulți Ani România. În urmă cu 95 de ani, la Alba Iulia se înfăptuia unirea Principatelor Române care au dat naștere României Mari.

la multi ani romaniaCu mic cu mare, în țară, ori peste hotare, românii sărbătoresc azi Ziua Națională. O zi în care ne aducem aminte de făurirea României Mari, de istorie și de cei care au întemeiat Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Bucureștenii au luat cu asalt Arcul de Triumf pentru a vedea parada militară la care au defilat peste 2000 de militari și 35 de avioane, dar și 140 de militari din SUA, Franța, Turcia și Polonia.

După parada militară, bucureștenii au dat iama fie în sarmalele lui Onțanu, fie să vadă Palatul Victoria sau Palatul Parlamentului.

Şi Arcul de Triumf poate fi vizitat, gratuit, de vineri până duminică, edificiul fiind şi gazda unor expoziţii atractive.

La Alba Iulia, cetatea Marii Uniri, au loc manifestări pe tot parcursul zilei. La ora 14.00 a avut loc o defilare cu 95 de steaguri imense. Iar la ora 19.00 se vor lansa către cer, 95 de lampioane în amintirea Marii Uniri. Lampioanele se vor lansa simultan la Alba Iulia  și la Chișinău, Capitala Republicii Moldova.

Parade militare au fost organizate azi și la Iași, Timișoara, Cluj Napoca, Craiova și Constanța. În timp ce la Oradea localnicii au pornit prin centrul orașului, într-o defilare cu mașinile împodobite cu tricolorul.

Principesa Margareta şi principele Radu, alături de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, au efectuat, duminică, de Ziua Naţională, un drum simbolic cu trenul regal, iar la finalul călătoriei va fi inaugurat „Salonul Regal” din Gara de Nord, restaurat în forma din vremea regelui Carol I.

Potrivit Casei Regale, trenul regal a plecat din Gara Sinaia. Accesul publicului la eveniment este liber. După ora 15.45, trenul regal a ajuns în Gara de Nord din Bucureşti. Principesa Margareta, principele Radu, principesa Elena şi principele Nicolae, alături de ministrul Transporturilor, vor participa la ceremonia de inaugurare a „Salonului Regal” de la Gara de Nord, restaurat în forma originală, din vremea regelui Carol I.

În timp ce politicienii, de la mic la mare, se întrec în declarații siropoase, românii de rând își manifestă patriotismul în feluri diferite. Unii își arborează drapelul la geam, alții își vopsesc acoperișul în culorile tricolorului, iar alții se îmbracă în costum tradițional și merg la evenimentele organizate în toată țara.

Potrivit unui sondaj IRES, 87% dintre respondenți spun că Ziua națională a României este o sărbătoare importantă pentru familia lor. În timp ce 77% dintre cei chestionați cred că 1 decembrie este data  potrivită pentru a marca Ziua României, 11% sunt de părere că ziua   națională ar trebui sărbătorită în 24 ianuarie, iar 6% indică data de 23  august.

Ziua națională se sărbătorește în principal cu familia și/sau  prietenii (68%), la evenimentele care au loc în localitățile din țară  (38%), prin arborarea steagului României (30%). Un sfert dintre participanții la studio spun că de ziua națională obișnuiesc să plece în  excursii.

Deși 85% dintre respondenți se declară patrioți, doar 58% dintre cei  chestionați consider că patriotismul este o valoare actuală.