Breaking news

La ce vârstă este recomandată terapia ABA?

ABA este formă de terapie, științifică, ale cărei principii se aplică în cazul persoanelor diagnosticate cu TSA (tulburare din spectrul autist) care este o tulburare de neurodezvoltare dar și în cazul tulburărilor de învățare / dezvoltare.

Terapeuții ABA sunt formați pentru a aplică principiile aplicate în terapie ABA pentru a modifică, pentru a crește sau a diminua frecvența comportamentelor. Prin implementarea unui plan personalizat se pot înlocui comportamente nedorite cu cele dorite, se pot învață noi abilități sociale și academice prin care se ajunge la autonomie și independența.

 

La ce vârstă trebuie să înceapă copilul terapia ABA?

 

Numeroase cercetări au demonstrat eficientă terapiei ABA aplicate în tulburările din spectrul autist și oferă cele mai mari șanse de recuperare. În procesul terapeutic se urmărește învățarea abilităților deficitare sau care lipsesc din repertoriul copilului.

Procesul terapeutic este unul continuu și de lungă durata iar în funcție de nivelul actual de dezvoltare, de rezultatele de evaluare, de vârstă copilului, se stabilește un program personalizat de terapie, numărul de ore și planul de intervenție.

Terapia ABA aduce cele mai bune rezultate atunci când este urmată și aplicată intensiv iar numărul minim de ore de terapie recomandate pe săptămâna este de 20. Începerea terapiei trebuie să se efectueze începând din primul moment în care copilul a fost diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist chiar dacă are vârstă de sub 2 ani.

Terapia ABA poate să fie aplicată și în alte tipuri de diagnostic precum ADHD, tulburare post – traumatică sau tulburare obsesiv – compulsivă.

Înainte de orice intervenție, terapeutul face o evaluare funcțională a comportamentului și interacționează în mod direct cu copilul pentru a observă comportamentul și să testeze abilitățile. În acest timp se susține și interviul cu părinții pentru a avea cât mai multe informații despre evoluția copilului până în momentul discuției cu terapeutul.

 

Terapia ABA este eficientă numai atunci când părinții înțeleg beneficiile pentru copil

 

Este important că părinții să înțeleagă că terapia ABA este eficientă numai în momentul în care părinții duc copii la terapie exact așa cum a recomandat terapeutul. De asemenea, cu cât încep ședințele de terapie mai devreme cu atât se vor obține mai rapid rezultatele.

Copilul va deveni mai independent și va reuși să întreprindă acele activități pe cont propriu cu care avea dificultăți în trecut.

Terapia ABA este destul de bine structurată iar copilul poate să fie stimulat pe parcursul întregii zile. Printre cele mai mari beneficii se numără faptul că este o metodă validată științific, ajută în dobândirea abilităților de socializare și interacțiune, îmbunătățește capacitatea intelectuală și crește gradul de independența a copilului.

Dacă ai nevoie de terapie ABA și evaluare pentru copilul tău, poți să efectuezi o programare la People Develop Center. Aici vei avea parte de suportul unor specialiști cu experiență care te vor ajută să faci primii pași pentru a le putea oferi copiilor o viață armonioasă și lipsită de griji. Programarea la ședințele de terapie ABA este primul pas important pe care îl faci și vei putea să le usurezi viață de zi cu zi a celor mici.

 

 

>