Breaking news

La argentinieni se poate. Președinta Cristina Fernandez, a naționalizat petrolul

În timp ce autoritățile române vând toate resursele minerale ale țării, Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a decis să naționalizeze compania petrolieră YPF.

Ca să-și protejeze țara de criza economică, Cristina Fernandez a decis să naționalizeze cea mai mare companie ce exploatează petrolul Argentinei.

În timpul unui dicurs ţinut marţi, Kirchner a anunţat că guvernul condus de ea va prelua 51% din acţiunile YPF deţinute de Repsol. Cele două camere ale parlamentului argentinian urmează să aprobe naţionalizarea.

Suntem singura ţară americană şi printre puţinele din lume care nu controlează propriile resurse. Aceasta este o recuperare a suveranităţii resurselor naturale ale Argentinei”, a spus Kirchner, care a ţinut un discurs emoţionant în faţa unui tablou înfăţişând-o pe Eva Peron.

Anunțul nu a fost pe placul spaniolilor, întrucât acţionar majoritar era compania spaniolă Repsol.

Ministrul spaniol a Industriei şi Repsol au avertizat că aceasta ar putea fi prima expropriere şi că altele vor urma, după modelul brevetat de Hugo Chavez în Venezuela.

Cristina de Kirchner a criticat firma Repsol pentru mangementul prost aplicat la YPF, spunând că spaniolii nu au investit în Argentina şi că ţara a ajuns să importe energie în valoare de 9,4 miliarde de dolari în 2011, în condiţiile în care doar SUA şi China au rezerve de gaze de şist mai mari decât Argentina.

Cristina Fernandez  insistă că încearcă să asigure independenţa energetică a ţării prin această mişcare, însă analişti citaţi de presa americană arată că naţionalizarea este consecinţa politicii energetice care a stabilit un preţ pentru populaţie sub nivelul internaţional. Prin naţionalizare se încearcă creşterea veniturilor bugetare.