Breaking news

Kovesi, obligată de CCR, să meargă la audieri în Comisia din Parlamentul României

Curtea Constituţională a României a admis marți, cererea Senatului şi Camerei Deputaţilor, privind constatarea unui conflic juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public reprezentat de DNA, în legătură cu refuzul Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare de anchetă.

kovesi lauraŞefa DNA trebuie să meargă la audieri în Parlament, aşa au decis marţi, judecătorii Curţii Constituţionale.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție de a se prezenta în fața Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. În soluționarea conflictului, Curtea a constatat obligația doamnei Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial și de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei”, se arată în decizia CCR.

Judecătorii CCR nu au constatat existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public legat de refuzul procurorului general de a transmite o copie după dosarul de urmărire penală referitor la alegerile prezidențiale din 2009.

“În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a exercita acțiunea disciplinară împotriva procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție pentru neprezentarea în fața Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, și de refuzul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a transmite comisiei speciale de anchetă o copie după dosarul de urmărire penală aflat pe rolul acestui parchet“, se mai precizează în decizia CCR.

Parchetul General confirmă faptul că Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi a fost în data de 6 decembrie 2009, a fost în sufrageria lui Gabriel Oprea alături de George Maior, Florian Coldea, Vasile Dâncu, Neculai Onţanu şi Dan Andronic.

Parchetul General a clasat dosarul alegerilor din 2009, cunoscut şi ca dosarul Sufrageria lui Oprea. Ordonaţna de clasare a dosarului a fost prezentată marţi seară de Mihai Gâdea la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.

În ordonanţa de clasare a dosarului penal, procurorul de caz scrie negru pe alb că: Probele testimoniale administrate în cursul urmăririi penale au relevat în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009, la locuinţa martorului Gabriel Oprea, respectiv George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi, Onţanu Niculai şi Iordănescu Anghel au participat la un eveniment de natură privată la invitaţia acestuia, nefiind iniţiată nicio operaţiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidenţiale“.

Jurnalistul Dan Andronic a scris că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, înalţi demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susţinut că Laura Kovesi şi Coldea erau preocupaţi de câştigarea scrutinului de Traian Băsescu.

În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o “simplă cină”, unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic şi Neculai Onţanu. Gabriel Oprea a evitat de mai multe ori să spună dacă la acea întâlnire au fost prezenţi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

„Eu nu am spus în niciun moment că în acea seară am avut indicii că ai fost falsificate alegerile. Am vorbit despre prezența unor înalți funcționari ai statului într-un moment politic, cu o atitudine clar politică. Doamna Kovesi a fost acolo în acea seară”, a declarat Dan Andronic.

În urma dezvăluirilor făcut de jurnalistul Dan Andronic, despre modul în care ar fi fost fraudate alegerile prezidenţiale în 2009, Parlamentul României a înființat o comisie de anchetă unde au fost chemaţi toţi cei nominalizaţi de jurnalist inclusiv Dan Andronic. Gabriel Oprea, Florian Coldea şi Laura Covesi, au refuzat să vină la audieri.

>