Breaking news

Kovesi: DNA nu a confiscat sediul Antena 3. Televiziunea stă cu chirie în clădirea Grivco

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, luni, la Adevărul Live, că instituția pe care o conduce nu confiscă niciun sediu al Antena 3 pentru simplul fapt că televiziunea este chiriașă în clădirea cu pricina, aflată în Băneasa.

kovesi si antena 3Kovesi a explicat faptul că niciun jurnalist, analist, sau invitat de la Antena 3, și nici televiziunea de știri, nu au fost parte în procesul ICA și drept urmare nu există nicio dispoziție în hotărârea judecătorească în dosarul ICA din care să rezulte că Antena 3 va fi executată.

Antena 3 nu are niciun fel de calitate în acest proces care s-a judecat. Deci nu există nicio dispoziție în hotărârea judecătorească în dosar din care să rezulte că Antena 3 va fi executată. De asemenea, niciun jurnalist, niciun ziarist, niciun formator de opinie care participă la Antena 3 nu a fost implicat în dosar, nu s-a dispus executarea bunurilor sale. Categoric pot să vă spun că această hotărâre de condamnare prin care s-a dispus confiscarea unor bunuri nu are legătură cu libertatea presei. Libertatea presei nu o garantează nici premierul, nici alți miniștri din țara asta. Libertatea presei este garantată de Constituție și de lege”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Referitor la acuzația lansată de Antena 3 cum că televiziunea este confiscată de Kovesi și că numai acest sediu este dat în sarcina DNA, procuroarea a spus că: Judecătorul nu scrie în această minută că desemnează DNA ca organ de executare, ci ca indisponibilizare. (…) Indisponibilizare înseamnă că procurorii și polițiștii din DNA vor pune în aplicare aceste dispoziții prin identificarea bunurilor și întocmirea unor procese verbale (…) Vom identifica băncile unde sunt acele conturi bancare, ne vom deplasa la sediul băncilor cu adresă în care vom spune că acele conturi trebuie indisponibilizate. (… ) Executarea efectivă nu o face DNA. Deci nu o să vedeți procurori sau polițiști din DNA care vor vinde imobilele la licitații, care vor merge în bancă să pună efectiv să ia banii dintr-un cont să-i pună în contul statului. Aceste dispoziții și aceste situații vor fi executate de instituțiile care au atribuții în acest sens, în special MFP. Ce va face DNA? va comunica acestor instituții că au fost indisponibilizate bunuri cu toate caracteristicile pe care acestea le au, va transmite mai departe dispoziția instanței de executare efectivă iar executarea efectivă o va face Ministerul de Finanțe.

Șefa DNA a spus că decizia luată de Curtea de Apel în dosarul ICA poate fi considerată un model de bune practici în ceea ce privește dispozițiile luate pentru recuperarea prejudiciului, fiind prima care se referă la un cuantum atât de mare, adică 60 de milioane de euro.

Judecătorii din complet au fost foarte preciși și punctuali cu privite la ce se confiscă, cum se confiscă și cine are atribuții în această confiscare. Este pentru prima dată când vedem categoric într-o minută emisă de un complet de judecată modul în care se va realiza această executare”, a arătat Kovesi.

Șeful DNA a explicat că sunt două categorii în minuta respectivă, prima referindu-se la bunuri care au fost indisponibilizate în cursul urmării penale și în cursul judecății, respectiv sechestrele care s-au pus pe anumite imobile, conturi bancare și pe care instanța a dispus să fie confiscate și să treacă în proprietatea statului, libere de orice sarcini.

>