Breaking news

Kovesi dă în judecată Antena 3 și cere daune de 250.000 de euro

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a dat în judecată postul de știri Antena 3 pe motiv că i-a atacat viața personală. Procuroarea cere despăgubiri de 250.000 de euro.

kovesi - antena 3Kovesi acuză Antena 3 că într-o emisiune a postului de știri s-au spus lucruri neadevărate și că s-a discutat despre viața sa personală.

Plângerea a fost depusă la Judecătoria Sectorului 1 din București. În plângere sunt reclamați Mihai Gâdea, Bianca Nae și Radu Tudor de la Antena 3 și pe Răzvan Savaliuc de la Lumea Justiției.

Aşa zisul material jurnalistic prezentat în cadrul emisiunii s-a grevat, de fapt, pe urmărirea în locuri publice a procurorului şef al DNA, cu unic scop de a surprinde imagini care apoi au fost prezentate trunchiat, pentru a putea susţine denigrarea sub toate modalităţile şi pentru a-i fi ştirbită autoritatea, prin afirmaţii mincinoase. De altfel, prezentarea ca fiind conspirativă a unei întâlniri pe stradă dintre două persoane, indiferent că sunt sau nu sunt foşti colegi, prieteni sau nu, reprezintă o formă de abuz, incompatibil cu libertatea de exprimare, libertatea de informare. În acest context s-a solicitat ca în cadrul verificărilor efectuate, să se constate că afirmaţiile formulate în cadrul emisiunii sunt total mincinoase şi conţin elemente de natură să aducă grave atingeri reputaţiei profesionale şi imparţialităţii cu care procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îşi exercită atribuţiile de conducător şi reprezentant al acestei instituţii. În nume personal, doamna Laura Codruța KÖVESI, la data de 25.06.2014, a înregistrat la instanţa de judecată acţiunea în daune morale împotriva persoanei juridice S.C. ANTENA 3 S.A., precum şi a persoanelor fizice Gâdea Mihai, Ciuvică Mugur, Nae Bianca, Tudor Radu, Savaliuc Răzvan, moderator, respectiv invitaţi, pentru afirmaţii mincinoase care au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Procurorul şef DNA a sesizat, la data de 24.06.2014 Consiliul Național al Audiovizualului şi a solicitat să se constate că au fost încălcate prevederile Deciziei nr.220/2011 privind Codul de reglementare al conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare (Codul Audiovizualului), în cadrul Emisiunii „Sinteza zilei” difuzate de postul Antena 3 la data de 19.06.2014, deoarece nu au fost prezentate în mod corect mai multe fapte, nu a fost verificat contextul împrejurărilor despre care s-au făcut afirmaţii şi nu a fost prezentat imparţial şi cu bună credinţă niciunul dintre aspectele privitoare la temele emisiunii.

Kovesi a depus plângerea după ce postul Antena 3 a difuzat spusele lui Sandu Anghel care din duba poliției a strigat că i-a dat procuroarei, prin intermediul șoferului acesteia, suma de 200.000 de euro ca să îl scape de dosare.

Drept urmare cheamă postul lui Voiculescu în instanță și cere daune morale de 250.000 de euro.

Antena 3 a reacționat oficial la decizia lui Kovesi, prin intermediul unui comunicat de presă în care precizează: Postul de televiziune Antena 3 doreşte să atragă atenţia doamnei Kovesi Laura Codruţa asupra faptului că acţiunea sa reprezintă o acţiune de intimidare şi cenzurare a activităţii jurnaliştilor care au datoria de a informa corect opinia publică. Menţionăm şi faptul că redactorii noştri au solicitat puncte de vedere privind acţiunile prezentate în materialul jurnalistic atât doamnei Kovesi Laura Codruţa, cât şi doamnei Livia Saplacan, purtătorul de cuvânt al DNA, lucru menţionat şi în materialul incriminat. Totodată, considerăm că demersul doamnei Kovesi este menit să creeze prejudicii de imagine postului Antena 3, multiplu premiat internaţional pentru profesionalismul jurnaliştilor săi, motiv pentru care vom intenta acţiune în justiţie pentru recuperarea oricăror prejudicii cauzate.

Kovesi calcă astfel pe urmele Oana Schmidt Hăineală, care a dat în judecată postul Antena 3 acuzând linșaj mediatic. Tribunalul București a condamnat Antena 3 la plata a 10.000 de euro despăgubiri pentru prejudiciu moral. Sentința a fost atacata cu apel de postul Antena 3.

>