Breaking news

Klaus Iohannis vrea ca Procurorul General să facă parte din CAST

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat marți, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, că dorește ca Procurorul General să facă parte din Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT).

klaus iohannisIohannis vrea să dea puteri sporite Procurorului General al României, pe care-l vrea în CSAT alături de premier, șefii serviciilor secrete, Ministrul Justiției, cel de Interne, Externe și al Apărării.

”În calitate de președinte, este obligația mea constituțională să asigur Justiției cadrul normativ de funcționare, să apăr independența sistemului judiciar, să exprim așteptările, dar și să atrag atenția asupra unor probleme restante ori nerezolvate. Este de datoria mea să arăt, totodată, că instituțiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Instituțiile nu „aparțin” conducătorilor. Doar așa ne putem feri de derapaje și manipulări, de situații periculoase și nedemocratice. Așadar, instituțiile trebuie consolidate și apărate în ansamblu, și aici mă refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul general, DNA și DIICOT. De asemenea, din același punct de vedere al consolidării sistemului judiciar, opinez că, în perspectiva regândirii și modernizării arhitecturii instituționale a legilor siguranței naționale și a legii CSAT, este util să luăm în discuție dacă nu cumva între membrii CSAT ar trebui să se regăsească și procurorul general, nu o persoană anume, ci instituția procurorului general. De asemenea, cred că CSM, Înalta Curte și Parchetul General ar trebui să poată avea inițiativă legislativă pentru că reprezintă instituțiile de aplicare a legii, respectiv de guvernare a justiției”, a spus Iohannis la ședința CSAT.

La scurt timp, premierul Victor Ponta a reacționat la declarațiile lui Iohannis și a anunțat printr-o postare pe Twitter că susține acest demers. Tot marți, Iohannis a spus că vrea să dea drept de inițiativă legislativă Parchetului General, Înaltei Curți dar și Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru ca Procurorul General să facă parte din CSAT este nevoie să fie modificată Constituția României.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.

Activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este supusă examinării şi verificării parlamentare. Anual, nu mai târziu de primul trimestru al anului următor, precum şi la cererea comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului sau ori de câte ori se consideră necesar, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prezintă, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, rapoarte asupra activităţii desfăşurate.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Roman de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.