Breaking news

Klaus Iohannis, discurs populist și arogant, la ceremonia de depunere a jurământului

Klaus Iohannis a depus duminică, jurământul de învestitură în funcția de Președinte al României, în Parlament, după care a susținut un discurs populist și arogant, în care s-a situat deasupra tuturor și a început să traseze directive pentru toată lumea.

klaus iohannisIohannis începe într-un ton arogant și populist, mandatul, cu un discurs a la premier de țară. Dovedind că habar nu are de ce prerogative constituționale îi revin, promițând românilor ”România lucrului bine făcut”, deși nu are prerogative executive.

A început cu mulțumiri la adresa românilor care l-au votat, după care a spus că trebuie reformată clasa politică și că angajamentul său este ”România lucrului bine făcut” și că își dorește ca la final de mandat, corupția să nu mai figureze în agenda publică.

”Stau aici în faţă dumneaoastră conştient de miza acestei alegeri. Voi fi preşedintele tuturor românilor. Va mulţumesc vouă, tuturor concetăţenilor mei, pentru că aţi arătat lumii întregi adevărată faţă a României. Eu vreau să dărâmăm şi această îndoială precum am dărâmat şi altele Le spun clar românilor, aşteptările mari pot duce şi la rezultate mari. Momentul la care clasa politică trebuie să se ridice la nivelul aşteptărilor nu poate întârzia mult. România lucrului bine făcut este angajamentul pe care mi l-am luat şi cu care pornesc pe acest drum. Îmi propun că la finalul mandatului meu România să fie la o altă stare de spirit. Există opţiuni. România trebuie să devină spaţiul în care exsita încrederea că fiecare îşi poate face treaba. România nu poate să rămână ţară proiectelor începute şi niociodata terminate. România nu poate să rămână ţară aşteptărilor mari sia rezultatelor mici. Vreau că la finalul mandatului meu să avem satisfacţia de a fi valorificat fiecare taxa. Lucrurile nu se vor întâmplă nici peste noapte nici de la sine. Primul pas în acest proces este reconstrucţia instituţiilor politice. Marea capcană în reformarea instituţiilor politice este să nu o gândim pe termen lung. Înţeleg mecanismele din interiorul partidelor, dar înţelegeţi în egală măsură că nu mai putem lua decizii conjuncturale. Reconstrucţia instituţiilor politice nu mai poate porni d ela interese personale şi de partid. În doemniul statului de drept, luptei anticorupţie şi a reformei justiţiei, paşii făcuţi până acum trebuie apăraţi şi continuaţi. Nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie. Mi-aş dori că la sfârşitul mandatului meu corupţia să nu mai figureze în agenda publică, instituţiile să funcţioneze pentru oameni. Un al doilea capitol esenţial este acela al marilor sisteme publice”, a spus Iohannis.

După care a început să vorbească despre cum guvernele vorbesc despre priorități în sănătate și educație, dar nu alocă bani: Deşi le stabilim că priorităţi educaţia şi sănătatea sunt primele care suferă urmările crizelor economice. Cum construim un sistem de educaţie competitiv, cum arată un sistem de sănătate utile, cum răspundem la problema demografică, cum rezolvăm problema pensiilor. Acestea sunt temele pe care trebuie să le rezolvăm. În scurt timp voi chema partidele la negocieri pentru a decide ce obiective de ţară ne asumăm la aceste capitole, un sistem de lucru comun şi un calendar pentru ducerea la îndeplinire.

Iohannis a dat asigurări că: România va fi o ţară în care politicienii respectă cetăţenii, iar atunci oamenii nu vor mai dori să plece din românia, iar cei care au plecat vor dori să se întoarcă.
Clasa politică are multe defecte dar are un merit, acela de a-şi fi asumat o opţiune clară în ceea ce priveşte politică exernta. Cei trei piloni: apartenenţa la NATO, apartenenţa la UE şi parteneriatul cu SUA. Cuvintele cheie sunt continuitate şi predictibilitate.

La fel ca și Băsescu, Iohannis a spus că: Doresc să aprofundăm parteneriatul strategic cu SUA nu doar în zona militară ci şi în cel al schimburilor economice şi culturale. Nu putem fi doar beneficiari ci trebuie să fim şi furnizori de securitate. Trebuie să susţinem creşterea bugetului pentru armata. Dacă este nevoie, voi merge şi voi discuta cu partenerii europeni această creștere a bugetului, mai ales în acest context internaţional.

La final de discurs a anunțat ce vrea să facă în prima jumătate de an ca președinte de țară: În primele 6 luni de mandat voi prezenţa o strategie a României în domeniul apărării. Salutăm cu toţii alegerile din R. Moldova, un rezultat care însă ne obligă că în următorii ani să fim cei mai buni susţinători ai fratelor noştri din R. Moldova pentru că obiectivele lor occidentale să se împlinească. Cu toţii ne dorim o transformare profundă a societăţii în care trăim. Schimbarule de legislaţie sunt doar un pas, trebuie însoţite de o schimbare de mentalităţi, practici şi mod de lucru. Îmi doresc o Românie scoasă din sfera senzaţionalului. Lucrul bine făcut înseamnă că vom construi consens nu doar în declaraţie ci şi în acţiune. Mai presus de toate îmi dorec o naţiune puternică. Naţiunea română este mai mare decât suma intereselor, succeselor şi acţiunilor individuale. Suntem o singură naţiune cu valori, obiective, o naţiune de cetăţeni care ştie ce vrea în Europa, în lume şi mai ales care ştie ce vrea pentru sine. Este o onoare pentru mine să fiu preşedintele acestei naţiuni. Vreau că peste 5 ani să se poată spune că România este ţară care a uimitr lumea prin transformarea ei.

Dacă aceste lucruri le-ar fi spus un președinte care nu are dosar de incompatibilitate la Înalta Curte, care nu a fost implicat în vânzarea de copii și nu și-a luat șase case din meditații, erau credibile. Însă, în realitate, a fost doar un discurs bine scris, cu priză la public, care în timp se va dovedi că sunt doar vorbe goale.

>