Breaking news

Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă în România din cauza coronavirusului

Klaus Iohannis a decretat sâmbătă, stare de urgenţă în România din cauza epidemiei de coronavirus. Urmează măuri draconice luate de autorităţile române. Drepturile şi libertăţile cetăţenilor urmează să fie restricţionate pe toată durata perioadei de urgenţă.

“Felicitari noului guvern, le urez mult succes. Apreciez in mod deoseit votul care s-a dat aiz in Parlament. Azi s-a transmis un mesaj de unitate din Parlament. Majoritatea partidelor au inteles importanta acestui moment, greutatea lui si nevoia unei actiuni unitare pentru Romania si pentru romani. Prima prioritate pentru noul guvern este continuare luptei impotriva epidemiei de coronavirus, pentru a gestiona eficient intreaga criza. Guvernul care isi preia acum mandatul este cel care a lucrat si pana acum bine, cu motoarele turate. Acum, cu toate fortele, vom continua aceasta lupta. Noul guvern si impreuna cu mine ne vom dedica toate energiile, 100%, pentru a gestiona eficient aceasta criza si dupa criza pentru a guverna bine pentru romani si Romania. E foarte important ca masurile sa fie luate la timp si sa prinda si pentru a face posibila aceasta lupta cu toate instrumentele prevazute de lege am decis sa decretez stare de urgenta la inceputul saptamanii viitoare” a declarat Iohannis la Cotroceni, după ce Guvernul Orban 3 a depus jurământul de învestitură.

Constituţia României, prin articolul 93, precizează în ce condiţii se poate institui starea de urgenţă.

ARTICOLUL 93
(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

Potrivit declaraţiilor Preşedintelui României, decretul cu privire la starea de urgenţă urmează să intre în vigoare, luni, 16 martie 2020.

Ordonanţa de urgenţă nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă:

  • „Starea de asediu și starea de urgență privesc situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.
  • Exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale poate fi restrâns
  • Coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor
  • Starea de urgență se poate institui pentru o perioadă de cel mult 30 de zile
  • La instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență.
>