Breaking news

Klaus Iohannis a câștigat procesul cu ANI. Înalta Curte l-a scăpat pe președinte de incompatibilitate

Klaus Iohannis poate sta liniștiti la cârma României. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins miercuri recursul Agenției Naționale de Integritate și a decis că fostul primar al Sibiului nu s-a aflat în stare de incompatibilitate.

iohannisDacă ești Președinte în România, ai mari șanse să fii albit de justiție. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Iohannis. Acesta a câştigat definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate privind incompatibilitatea.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, că fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis nu s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Agenția Națională de Integritate a constatat că Klaus Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deține, simultan, atât funcția de Primar al Municipiului Sibiu, cât și calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu (începând cu 30.04.2009 și până în prezent) și S.C. PIEȚE S.A. (începând cu 05.08.2010 și până în prezent), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

KLAUS-WERNER IOHANNIS exercită, în prezent, al patrulea mandat consecutiv de Primar al Municipiului Sibiu (2000 – 2004, 2004 – 2008, 2008 – 2012, respectiv, 2012 – prezent).

Prin Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 144/30.04.2009 și nr. 231/19.07.2012, KLAUS-WERNER IOHANNIS este împuternicit ca reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor a S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu.

De asemenea, începând cu data de 05.08.2010, KLAUS-WERNER IOHANNIS deține și calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor a S.C. PIEȚE S.A.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, „Funcţia de primar şi viceprimar (…) este incompatibilă cu (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”.

Urmare a acestei decizii de la Înalta Curte, s-ar putea ca toți primarii din România aflați în stare de incompatibilitate, să fie scoși basma curată, întrucât vor invoca în instanță această hotărâre în cazul lui Iohannis.