Breaking news

Kate Middleton, soția prințului William, este însărcinată

Casa Regală a Marii Britanii a confirmat că ducesa de Cambridge, Kate Middleton, soția prințului William, este însărcinată.

Vestea cu sarcina lui Kate, încheie triumfal un an de succes al monarhiei britanice, marcată de Jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a.

Speculaţiile privind iminenta paternitate a prinţului William şi a soţiei sale, Kate Middleton, au circulat încă de săptămâna trecută când cuplul regal a vizitat Cambridge, capitala ducatului oferit de regină drept cadou de nuntă.

Acum, toți se întreabă care va fi sexul copilului, încât în Marea Britanie, ca şi în Spania, legislaţia dă prioritate la tron descedentului pe linie masculină, în detrimentul liniei feminine.

La puţin timp după numirea ca prim-ministru, David Cameron a promis că va schimba legile pentru ca primul născut al lui Willian şi Kate să fie viitorul monarh, indiferent dacă este fată sau băiat.

La ultimul Summit al Commonwealth-ului, desfăşurat în noiembrie anul trecut în Australia, prim-miniştrii celor 16 ţări care o consideră suverană pe Elisabeta a II-a au convenit această schimbarea legislativă. Suverana Marii Britaniei şi Irlandei de Nord este şef de stat a 15 ţări precum Canada, Australia şi Noua Zeelandă, şef al Commonwealth-ului care reuneşte aproape o treime din populaţia mondială şi cap al Bisericii Anglicane.

Schimbările privind succesiunea necesită însă modificarea unor norme istorice precum Actul de Succesiune la tron din 1701, Proiectul de lege din 1689 a Drepturilor şi Legea Căsătoriilor Regale din 1772. Vicepremierul britanic, Nick Clegg, după ce şi-a exprimat satisfacţia faţă de minunata veste, s-a grăbit să anunţe că guvernul lucrează pentru a da ‘ultimele note finale legislaţiei care va permite să actualizeze vechile legi ale succesiunii.

>