Breaking news

Karl William Lund s-a îndrăgostit de Braşov. Britanicul, impresionat de grandoarea Cerbului de Aur

loading...

Karl William Lund, artistul care a reprezentat Marea Britanie la Cerbul de Aur 2018, a acordat un interviu în exclusivitate pentru exclusivNEWS.ro. Artistul are doar cuvinte de laudă la adresa României şi a echipei TVR care a organizat impecabil Festivalul Internaţional Cerbul de Aur de la Braşov. Oraşul de sub Tâmpa l-a cucerit pe artistul britanic.

Karl William Lund, iniţial a dorit să vină la Cerbul de Aur pentru a încheia colaborări cu artişii întrucât el este şi compozitor. Încurajat de Olivier Vanhoutte, managerul lui Alexander Rybak, britanicul a decis să “accepte provocarea de a cânta în limba română şi s-a înscris în concurs.

Sunt prieten bun cu Olivier Vanhoutte, care îl reprezintă pe Alexander Rybak. Iniţial mi-a cerut să particip la festival pentru a socializa cu interpreții și managerii lor, întrucât scriu cântece pentru alți interpreți, dar, mai târziu m-a convins să aplic ca și participant. După ce am ezitat, la început, din cauza faptului că trebuia să cant un cântec în română, a fost dintotdeauna o ambiție a mea să cânt într-o limbă străină, așa că, după ce am fost încurajat de Oliver, am decis să mă înscriu. Am căutat informații despre concurs, și am aflat că urma să fie unul mare, căci era prima dată când se ținea, după 9 ani și era și a 50 a sa aniversare. Dar nimic nu mă pregătise pentru mărimea scenei și pentru cat de multă muncă a fost depusă la pregătirea festivalului. De îndată ce am aterizat pe aeroportul din București, am văzut reclame ale concursului peste tot. Asta m-a făcut să îmi ridic ştacheta“, a declarat Karl William Lund pentru exclusivNEWS.ro.

În cele opt zile petrecute la Braşov, Karl a avut timp să viziteze câteva locuri din Braşov şi să deguste mâncarea tradiţională românească.

Din fericire am avut suficient timp liber pentru a explora o parte din multele lucruri pe care le oferă Brașovul. Ador mâncarea și îmi place să încerc bucătării diferite, așa că m-am asigurat că vizitez 2 restaurante diferite pe zi. Preferatul meu a fost Sub Tâmpa, care se afla la piciorul marelui munte și servea mâncare tradițională transilvăneană care arăta ca o operă de artă. Spritz aperol-urile lor erau de asemenea foarte bune. Totuși, nu am stat de prea multe ori, până noaptea târziu, căci doream sa mă concentrez pe concurs. Sunt destul de sensibil la schimbările de temperatură și umiditate, așa că a fost o adevărată provocare pentru vocea mea și a trebuit să nu exagerez prea mult cu distracția în acea săptămână. Am vizitat şi castelul lui Dracula, a fost o experiență extraordinară“, a mai declarat Karl Lund.

Cât priveşte piesa în limba română pe care a interpretat-o la Cerbul de Aur, Karl spune că a avut noroc cu prietenii români care l-au ajutat cu pronunţia.

Am avut parte de 3 săptămâni intense. Din fericire, am câţiva prieteni români, în formația în care cântam în perioada în care am lucrat cu Carnival Cruise Lines, şi ei m-au ajutat cu pronunția. Este o limbă foarte interesantă și a fost destul de greu la început. Dar cântecul pe care l-am ales “Vino mai aproape”, chiar dacă este unul contemporan, versurile aveau o tentă foarte clasică și romantică. O poveste de dragoste simplă, dar frumoasă, care are o linie melodică foarte captivantă“, spune artistul britanic.

Karl Lund este bucuros de faptul că a avut şansa de a cânta pe o scenă impresionantă alături de o orchestră: Pentru asta am fost cel mai entuziasmat. Prima repetiţie a fost un sentiment incredibil. Versiunea de studio pentru ‘Vino Mai Aprope’ are influenţe rock/pop aşa că am fost foarte curios să văd cum o să iasă aranjamentul. A fost o forță imensă orchestra din spate, am încercat sa absorb toate acele sentimente în timp ce mă concentram pe cântat. A fost o onoare să lucrez cu Andrei Tudor şi a fost ceva ce nu voi uita niciodată. Nu multe persoane pot spune că au cântat acompaniate de o orchestră live aşa că este ceva de care am avut grijă să mă bucur în fiecare secundă.

Dacă era jurat, trofeul Cerbul de Aur i l-ar fi acordat fără rezerve lui Olivier Kaye din Belgia: Nu este nicio îndoială că Olivier Kaye a meritat locul 1. A ales o piesă românească foarte iubită iar reacţia publicului fost clară. A primit ovaţii la început, mijloc şi la final. Am fost de asemenea impresionat enorm de către Antonia din Macedonia. Având o asemenea voce, vesteşte un viitor strălucit. Sper să îi vedem mai des în viitor.

Coincidenţă sau nu, Olivier Kye a declarat pentru exclsuivNEWS.ro că el i-ar fi acordat trofeul Cerbul de Aur lui Karl. La auzul acestei veşti, britanicul a fost extrem de surprins: Serios? Să fie binecuvântat, e foarte drăguţ din partea lui.

În culise, după festivitatea de premiere, Karl l-a felicitat pe Olivier, cei doi pregătesc în viitor o colaborare dar pentru moment totul este ţinut la secret: I-am spus că le-a meritat pe deplin. A câştigat acele premii doar pe baza talentului, el este foarte modest. Da, deja suntem în discuţii despre asta dar pentru moment va rămâne un secret!

Cât priveşte faptul că nu a reuşit să câştige un premiu la Cerbul de Aur, Karl Lund spune că nu este dezamăgit ci bucuros că a avut şansa de a performa alături de o orchestră minunată: Categoric nu. De când am ajuns nu m-am aşteptat să câstig deoarece, să spunem doar că oamenii se cunoşteau. Dar au fost foarte multe persoane talentate şi câţiva câştigători foarte vrednici. Am fost mulţumit nu doar de faptul că am performat alături de orchestră dar şi de faptul că am fost unul dintre cei doi artişti care şi-au scris singuri piesa (Ryan din Irlanda fiind celălalt).

Karl a interpretat pe scena cerbului de Aur, piesa “Miracle”, compusă de el. Cântecul are o poveste emoţionantă în spate: Da, Miracle are o istorie foarte personală în spate. Cumnatul meu s-a luptat cu cancerul de limfom în 2015 şi văzându-l că s-a ţinut puternic pentru familia lui tânără, chiar m-a inspirat să finalizez ‘Miracle’. Am început să o scriu în 2012 dar nu am finalizat-o. Cumnatul meu a fost veriga lipsă iar tăria şi în cele din urmă recuperarea lui au fost adevăratul nostru miracol.

Britanicul felicită echipa TVR pentru organizarea concursului: Da, a fost putin maniac uneori dar un festival la o scară atât de largă şi atât de mulţi artişti, nu se va desfăşura niciodată lin. Am foarte multă admiraţie pentru Ana(nr. Marciuc) şi toată echipa care a reuşit să-l organizeze.

Karl Lund spune că se va întoarce în România pentru a vizita Braşovul, întrucât s-a îndrăgostit de acest oraş: Deja plănuiesc o altă excursie în România, în special Braşov. Ca să fiu sincer, nu a fost niciodată un loc pentru care să am o dorinţă arzătoare de a-l vizita dar sunt atât de fericit că am făcut-o. Simt că nici măcar nu am zgâriat suprafaţa tuturor locurilor de explorat în Braşov, aşa că îţi promit că mă voi întoarce. M-am îndrăgostit de oraş, în special de mâncare şi ambianţă.

Britanicul doreşte să colaboreze cu artiştii români şi primul contact l-a avut cu Mihai de la Bere Gratis, amândoi au în comun admiraţia pentru Freddie Mercury: Piesa mea românească aparţine trupei Bere Gratis. Am fost foarte recunoscător să-l întâlnesc pe solist, Mihai în Braşov. Am ascultat multe materiale de-ale lor şi au piese chiar minunate. Ar fi o onoare să colaborez cu ei şi să-mi îmbunătăţesc limba română! Şi el este un mare fan al lui Freddie Mercury ca şi mine.

Cât priveşte planurile de viitor, Karl se concentrează acum pe compoziţie întrucât vrea să participe şi în 2019 la Eurovision: În prezent mă concentrez pe a compune piese. Trei piese de-ale mele sunt pe următorul album al lui Martin Fitch (a reprezentat Polonia în 2010 la Eurovision şi a fost în finala lor naţională ăn 2017). De asemenea am două piese pe care le voi înainta către Eurovision 2019 şi am abordat câteva delegaţii care sunt deja interesate, ceea ce e o veste bună. În ce priveste interpretarea, am lucrat pentru Carnival Cruise Lines în perioada 2016-2017 şi mi-ar plăcea să mai petrec o perioadă la mare. Am descoperit că ăsta e un mod uimitor de a îmbina două dintre pasiunile mele favorite: interpretarea şi călătoriile. Mi-a permis să lucrez cu adevărat la abilităţile mele şi continuă să-mi deschidă mai multe oportunităţi.

La Festivalul Internaţional Cerbul de Aur 2018, Karl Lund a reprezentat Marea Britanie şi a interpretat piesele: “Vino mai aproape” şi “Miracle”.

Credit foto: George Grădinaru

loading...