Breaking news

Jurnalista Anne Applebaum, câştigătoare a Premiului Pulitzer vine sâmbătă la TVR 1

Jurnalista americană Anne Applebaum, distinsă în 2004 cu Premiul Pulitzer pentru volumul său intitulat „Gulagul. O istorie”, este invitata lui Cristian Tabără la ediţia de sâmbătă a emisiunii Ca la carte.

Telespectatorii TVR 1 vor putea urmări, de la ora 11.30, un dialog despre ce au însemnat lagărele de muncă patronate de poliţia politică sovietică pentru cei 30 de milioane de deţinuţi care au populat Gulagul.

„Superb documentată, scrisă cu compasiune şi rigoare, cartea aceasta este comparabilă cu lucrările clasice din domeniu, inclusiv „Arhipelagul Gulag” al lui Soljeniţîn”, recomanda Vladimir Tismăneanu volumul pus în discuţie la Ca la carte.

Jurnalista Anne Applebaum acţionează ca un anchetator conştiincios şi corect care se luptă nu doar cu dificultăţile administrării unei cantităţi imense de probe, adeseori contradictorii şi inexacte, ci şi cu inapetenţa paradoxală a victimelor pentru dreptate, cu tăcerea criminală a foştilor călăi şi cu indiferenţa societăţii.

Cei mai mulţi dintre cei care au fost închişi în Gulag nu s-au mai întors niciodată acasă, iar cei care au avut şansa de a părăsi absurdul arhipelag au purtat până târziu stigmatul moral, politic şi civil de duşmani ai poporului.

Anne Applebaum are o importantă carieră jurnalistică la publicaţii precum The Spectator, Daily Telegraph, Sunday Telegraph, Washington Post şi The Economist. A publicat articole şi în New York Review of Books, Foreign Affairs şi Wall Street Journal.

Profesia i-a îngăduit să fie martora tuturor evenimentelor semnificative care au dus la căderea regimurilor comuniste din Europa şi la transformarea lor în regimuri democratice.

A studiat la Yale şi la London School of Economics, specializându-se în istorie şi în relaţii internaţionale, fapt care de bună seamă a contribuit la alegerea subiectelor cărţilor sale: Between East and West şi Gulag. A History.

Pentru impresionantul volum despre Gulag a fost distinsă în 2004 cu prestigiosul Premiu Pulitzer, acordat în fiecare an celor mai buni ziarişti, scriitori şi compozitori americani.

Anne Appleabaum trăieşte în Polonia şi este căsătorită cu Radosław Sikorski, de asemnea jurnalist, dar cunoscut mai ales ca ministru al apărării şi ministru de externe în ultimele guverne polone.

>