Breaking news

Judecătorii care au achitat-o pe Rarinca, la un pas de a fi dați afară din magistratură

loading...

Pentru că și-au făcut datoria onest și au aplicat legea, judecătorii Risantea Găgescu și Damian Dolache au fost anchetați de Inspecția Judiciară, în regim de urgență și au fost găsiți vinovați. Pentru ”expresiile inadecvate” trecute în motivarea deciziei de achitare a Marianei Rarinca, cei doi judecători riscă acum să fie dați afară.

mariana rarinca - dnaLivia Stanciu a reușit să-i îngenuncheze pe judecătorii care au avut curajul să o înfrunte. Pentru că și-au permis să aplice legea și să dea o sentință în baza probelor din dosar, Risantea Găgescu și Damian Dolache sunt pe picior de a fi excluși din magistratură.

În regim de urgență, Inspecția Judiciară a finalizat ancheta disciplinară în cazul celor doi judecători, și după doar cinci zile au constatat că cei doi magistrați au folosit ”expresii necuvenite” în motivarea deciziei care încalcă statutul judecătorilor și procurorilor.

”Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători au dispus, prin rezoluţia din 29 octombrie 2015, exercitarea acţiunii disciplinare faţă de doamna Găgescu Risantea şi domnul Dolache Damian, judecători la Curtea de Apel Bucureşti, pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. s) şi art. 99 lit. t), raportat la art. 991 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În motivarea acţiunii disciplinare s-au reţinut următoarele : – raportat la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. s) – judecătorii au utilizat expresii inadecvate în cuprinsul deciziei penale nr. 733/A/20.05.2015, motivarea fiind în mod vădit contrară raţionamentului juridic şi de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat; – raportat la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) – au fost nesocotite normele de drept procesual, prevăzute de art. 342, 344-347 din Codul de Procedură Penală, care reglementează procedura camerei preliminare. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea judecătorilor în cauză”, se arată în comunicatul de presă al Inspecției Judiciare.

Pe 11 septembrie 2015, judecătorul Dorel Matei, cel care și-a repartizat singur dosarul privind contestația în anulare a deciziei definitive în cazul de șantaj al Marianei Rarinca, intentat de Livia Stanciu în baza unui denunț calomnios, instrumentat ”ilegal” de DNA, a decis să o condamne pe Mariana Rarinca la 3 ani de închisoare cu suspendare. Și doar pentru că a îndrăznit să își ceară banii pe care Livia Stanciu avea să-i returneze pentru munca prestată în ultimii trei ani la cabinetul de avocat al soțului acesteia.

Livia Stanciu nu s-a rezumat doar la a întoarce cu ajutorul ”colegilor”, verdictul, ci acum vrea ca cei doi judecători să fie dați afară din magistratură.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>