Breaking news

Jucariile pentru copii si rolul lor – de la distractie la dezvoltare

loading...

Inca de la primele ore de viata, copiii fac cunostinta cu tot ceea ce ii inconjoara. Mai intai sunt dezvoltate senzatiile tactile, dupa care cel mic invata sa asculte, iar apoi sa vorbeasca.

Dar pe tot acest parcurs, parintii trebuie sa stie ca jucariile au un rol extrem de important. Pe langa bucuria pe care acestea o aduc celor mici, ele contribuie semnificativ la dezvoltarea creativitatii, dar si a personalitatii. Deci, intotdeauna trebuie sa stii ce jucarii pentru copii sunt potrivite varstei micutului tau.

Cum dezvolta jucariile abilitatile copiilor in functie de varsta

Poate ca uneori jucariile par a fi doar o modalitate de a-ti tine copilul preocupat, insa in realitate acestea au o multime de beneficii asupra dezvoltarii abilitatilor. Producatorii realizeaza intotdeauna jucarii care sa dezvolte atat personalitatea micutilor, cat si latura cognitiva sau emotionala. Afla in continuare care sunt cele mai importante abilitati pe care copilul tau le dezvolta prin joaca!

Jucariile pentru bebelusi

Abilitatile motrice si simturile se dezvolta in primii doi ani de la nastere. Reflexele copilului tau incep sa se dezvolte cu ajutorul jucariilor specifice varstei, precum cele muzicale, zornaitoarele sau cele de plus. In felul acesta, el reuseste sa perceapa tot ceea ce se afla in jurul lui, dar si sa observe si sa atinga diverse obiecte. Odata ce devine constient de prezenta acestora, toate sunetele produse de jucarii vor contribui la dezvoltarea capacitatii de ascultare. El va incepe sa faca diferenta intre sunete si sa le coreleze cu activitatile adorate. Mai mult decat atat, cand jucariile sunt tinute in maini de cel mic, abilitatile motrice incep sa se dezvolte.

Jucarii creative

Creativitatea si capacitatile logice – cele doua incep sa se dezvolte intre 3 si 6 ani. Pentru a sustine progresul celui mic din acest punct de vedere, trebuie sa ii oferi jucarii menite sa ii dezvolte imaginatia si sa ii stimuleze capacitatile logice. Cateva exemple de jucarii sunt: puzzle-ul, lego, jocuri cu cuburi, cartile ce contin imagini si sunete etc.

Jucarii educative

Perceperea notiunilor de spatiu si timp incepe sa aiba loc de la varsta de 7 ani si pana inainte de adolescenta. Copiii fac progrese in privinta logicii si astfel reusesc sa realizeze clasificari sau sa le identifice pe cele existente. Aceasta este perioada in care observatia si atentia trebuie sprijinite prin intermediul jocurilor educative.

Jocuri de strategie

Incepand de la varsta de 12 ani, abstractizarea, gandirea complexa si stiintifica incep sa se dezvolte. Este o perioada destul de complexa din punctul de vedere al gandirii, al imaginatiei. In acest stadiu, probabil ca cel mic isi va alege de unul singur favoritele, insa trebuie sa stii ca il poti sfatui sa aleaga jocuri de strategie sau diferite sporturi care il vor ajuta cu siguranta.

Un parinte responsabil va alege intotdeauna cu atentie pentru copilul sau, chiar si atunci cand vine vorba de jucarii. In functie de varsta micutului tau, poti alege jucarii la preturi accesibile din magazinul online Allmati Shop. Spor!

loading...