Breaking news

Jocurile video, între efectul terapeutic în diferite afecțiuni, și dependență

Jocurile video au devenit extrem de populare atât în rândul copiilor cât și în rândul adulților. Avantajele jocurilor video sunt foarte multe însă practicate în exces pot crea dependență ceea ce are repercusiuni nefaste asupra sănătății celui care în practică.

jocuri videoDacă în anii 90, când pe piață și-au făcut apariția, jocurile video erau extrem de limitate în funcții și grafică, acum, acestea beneficiază de o grafică video fantastică care redau fidel clădiri, peisaje, personaje, arme, mașini și alte accesorii.

În prezent, jocurile video pot fi jucate pe calculator atât de pe un CD, cât și online, pe diferite site-uri de specialitate care pun la dispoziția pasionaților, nenumărate jocuri.

Internetul fiind un suport care le permite milioanelor de jucători să se conecteze în timp real în mediul online. De asemenea, aceste jocuri au în spate poveşti foarte captivante. Însă, ele au avantaje dar şi dezavantaje pentru jucători.

Astfel că jocul devine extrem de captivant și creează dependență în cel mai scurt timp.

Dacă părinții apelează la jocurile video pentru a le stimula creativitatea și gândirea copiilor, dar și pentru a-i ține ocupați, adulții joacă de plăcere și de multe ori, din plictiseală.

Specialiştii spun că pe termen lung în multe cazuri, jocurile video pot reduce anxietatea şi stresul, pot restabili funcţiile motorii şi îmbunătăţesc vederea.

Iată câteva beneficii și avantaje ale jocurilor video, stabilite de specialiști:

1. Efect terapeutic pentru copiii cu boli cronice – Cercetările realizate în cadrul Universităţii din Utah, arată că jocurile pe calculator ajută în terapia copiiilor diagnosticaţi cu boli grave precum autismul, depresia ori chiar boala Parkinson.

2. Oferă încredere  – Jocurile video pot conferi sentimentul de putere, anduranţă şi spiritul de luptător, elemente esenţiale de care avem nevoie pentru a supravieţui în situaţii limită şi cu resurse limitate, pentru a trece cu bine peste încercările vieţii.

3. Preşcolarii îşi dezvoltă mai bine capacitatea motorie – Dacă îţi laşi copilul în faţa ecranului TV jucându-se jocuri interactive specifice vârstei sale, acestea îl pot ajuta să aibă un mai bun control asupra abilităţilor motorii.

4. Jocurile video reduc stresul şi depresia

4. Ameliorează durerile – Pe lângă faptul că pot oferi alinare psihicului, jocurile video pot ameliora şi durerile fizice. Acest lucru este posibil prin distragerea atenţiei de la probleme către ceea ce trebuie făcut în cadrul jocului.

5. Îmbunătăţesc vederea şi ţin creierul „în priză” – Specialiştii de la Universitatea din Rochester au descoperit că persoanele ce suferă de cataractă îşi pot îmbunătăţii vederea prin jocurile de acţiune ce implică tragerile la ţintă în viteză sau similare. Jucătorii îşi ascut simţul vizual prin identificarea detaliilor de dimensiune mică şi prin recunoaşterea nuanţelor de gri.

6. Îţi menţin inima sănătoasă – Este adevărat! Majoritatea jocurilor pe calculator nu presupun un efort fizic intens, însă există şi jocuri speciale, de ultimă oră, care prin intermediul generaţiilor noi de console îndeamnă la mişcare fizică.

7. Jocurile video îmbunătăţesc abilităţile de luare a deciziilor – Neurologii de la Universitatea din Rochester, New York au descoperit că jocurile oferă persoanelor care le joacă, ocazia de a-şi antrena creierul pentru luarea deciziilor în lumea reală.

Însă, jocurile video, practicate în exces, pot crea dependență, care este extrem de nocivă. Sunt anumite jocuri video, în special cele cu mai mulţi jucători care ne pot ţintui pe scaun ore întregi. Astfel de jocuri pot fi foarte periculoase atât pentru sănătatea noastră fizică, cât şi pentru cea psihică.

Orele prelungite în faţa calculatorului sau a televizorului, pentru a juca diferite jocuri de strategie cu acțiune, ne pot afecta prin stări de oboseală, dureri de spate sau de ochi.

Copii pasionați de filmele de acțiune cu polițiștii care prind hoții și pe cei care fac rău, pot juca online, gratuit, jocuri video cu polițiști. Și astfel, din fața calculatorului, copilul tău își poate pune în practică visul de a fi polițist. Învățând să fie corect, onest și să resprecte regulile și legea.

Cercetatorii sugerează că jocurile de acţiune exercită un rol de simulator pentru procesul de luare a deciziilor de către jucatorilor, oferidu-le acestora mai multe şanse de a gestiona informaţiile din mediul lor şi forţându-i să reacţioneze în consecinţă.

În timpul jocului sunt eliberate mari cantităţi de dopamină şi adrenalină, hormoni care ne pun în alertă creierul, făcându-ne mai atenţi şi mai concentraţi, dar care ne şi pregătesc pentru o mai bună coordonare mâini-ochi.

>