Breaking news

Jocurile lui Putin, documentarul care demască corupția de JO de la Soci, la B1 TV

B1 TV difuzează, în exclusivitate, mâine, de la ora 22:00, Jocurile lui Putin, un documentar extrem de controversat despre Jocurile Olimpice de iarnă 2014, desfășurate în orașul Soci.

jocurile lui putin la b1 tvJocurile de la Soci sunt cele mai costisitoare din istorie, iar filmul prezintă cazurile de corupție, lăcomia celor implicați, abuzurile și afacerile necurate din spatele acestui eveniment grandios, plecând de la achiziții și construcții care nu au nicio justificare și ajungând până la probleme legate de degradarea mediului înconjurător.

Rușii au încercat să stopeze difuzarea acestui documentar incendiar, iar unele surse susțin că producătorului i s-ar fi oferit 600.000 de lire sterline pentru a nu-l face public (dublul bugetului pe care l-a avut).

Incomoda producție “Jocurile lui Putin” a fost filmată în doi ani și este o colaborare între studiourile din Germania, Austria și Israel, din 2013.

Am avut permisiunea pentru toate filmările pe care le-am realizat în Rusia, în Soci și Moscova, și nu avem nici o obligație de a arăta filmul nimănui înainte de premieră”, a declarat Simone Baumann, producătorul filmului, la finalul anului trecut, pentru The Sunday Telegraph. Baumann explică această decizie de a nu permite autorităților să vadă pelicula, prin faptul că nu a beneficiat de nici o finanțare din partea rușilor.

Filmul conține o secvență-cheie, în care magnatul în construcții Valery Morozov dezvăluie amenințările și teroarea la care a fost supus, tratament care l-a forțat să părăsească Rusia și să ceară azil politic în Marea Britanie: Am fost amenințat cu moartea, cunoaștem cu toții istoria, Rusia nu prea pune preț pe viața oamenilor.

Austriacul Karl Schranz, fost campion olimpic la schi și cel care l-a sfătuit personal pe Putin să aducă Jocurile Olimpice la Soci, vorbește despre lobby-ul pe foarte mulți bani care s-a făcut pentru ca Soci să câștige bătălia împotriva Salzburgului, un alt oraș candidat pentru găzduirea ediției din 2014 a Jocurilor Olimpice. Despre această sumă, Leonid Tyagetschev, fostul șef al Comitetului Olimpic Rus, spune că a fost “practic nelimitată”.

Ca o concluzie, regizorul incredibilului documentar declară: “Soci este astăzi un microcosmos al Rusiei. Corupția este peste tot. Fiecare lider are un mega proiect. Al lui Putin îl reprezintă Jocurile Olimpice.” Ca o întărire a acestor spuse, Baumann adaugă – “Putin și- construit propriul palat acolo. Este alegerea sa personală”.