Breaking news

Jocuri potrivite pentru dezvoltarea copiilor de 10 ani

În jurul vârstei de 10 ani, copii trec prin foarte multe schimbări în aproape toate aspectele vieții. Anii adolescenței sunt din ce în ce mai aproape, iar unii dintre ei chiar încep să experimenteze schimbările fizice asociate cu pubertatea, iar psihic începe să se sesizeze deja prezența caruselului emoțional. La vârsta de 10 ani copii se maturizează atât fizic cât și emoțional și încep să trăiască din ce în ce mai intens sentimentul propriei personalități și al rolului pe care încearcă să și-l găsească prin lume.

Pe plan social, majoritatea copiilor de 10 ani trec în clasa a 5-a, deci întâmpina o noutate din mai multe puncte de vedere. Pentru ei sunt recomandate jocuri de matematica de la Deajoaca.ro, sau cele care au legătură cu materiile care le sunt predate la școală.

Jocul la vârsta de 10 ani

La vârstă de 10 ani, copiii au nevoie de ceva mult mai complex, mai inteligibil și ușor de gestionat în minte. Având în vedere nevoile și interese copiilor vizavi de această vârstă, sunt recomandate câteva jocuri care sunt deja populare printre rândurile lor.

Regele iubește – este un șoc care se desfășoară în aer liber, pe un teren nivelat, lung de aproximativ 4 pe 8 metri și de o companie de jucători formată din 4-5 persoane. Dintre ei, copiii desemnează pe unul singur care să joace rolul regelui. Astfel, regele vine în mijlocul terenului și toți jucătorii se aliniază de-a lungul uneia dintre părți. Sarcina lor este să traverseze sau să alerge spre partea opusă. Începe jocul! Regele se întoarce și anunță: „Regele iubește o astfel de culoare!” sau „Regelui nu îi place o astfel de culoare!”. De exemplu, dacă regele „iubește culoarea albastră”, toți jucătorii care au albastru pe haine sau încălțăminte pot trece cu ușurință la rege, iar cei care nu au – încearcă să fugă de rege. Dacă regelui „nu îi place culoarea albastră”, el, dimpotrivă, fugărește jucătorii cu această culoare, dar nu îi poate prinde pe cei care nu au această culoare și se deplasează spre mijloc. În orice caz, toți jucătorii care au ajuns la marginea opusă a terenului au câștigat, iar jucătorul pe care regele l-a prins devine Rege. Și jocul poate continuă.

Cine vede primul câștigă – este un joc numai bun de pus în practică atunci când pleci cu copii la drum. Toți participanții trebuie să privească pe fereastra mașinii, iar primul care observa un câine, o mașină de poliție, un camion sau orice alt lucru stabilit împreună, primește un punct. Câștigătorul este acela care obține cele mai multe puncte în intervalul de timp stabilit. Jocul este recomandat să fie jucat de minim 3 persoane.

Pe lângă jocurile de societate, poți alege și jucării pentru copii de 10 ani special create pentru nivelul lor de dezvoltare, în acord cu interesele specific vârstei.

>