Breaking news

Jean-Claude Juncker, noul șef al Comisiei Europene împiedică aderarea altor state la UE

loading...

Nici nu s-a instalat bine în fotoliul de Preşedinte al Comisiei Europene, că luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a declarat marţi că niciun stat nu va mai adera la Uniunea Europeană în cei cinci ani ai mandatului său.

Jean-Claude Juncker - presedinte al comisiei europeneJean-Claude Juncker a fost ales marți, preşedinte al Comisiei Europene de către Parlamentul European. Juncker a obţinut 422 de voturi din totalul de 751 europarlamentari. În 27 iunie, Consiliul European l-a nominalizat pe Juncker în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, cu 26 de state favorabile acestei numiri şi 2 împotrivă.

În prima lui conferință de presă susținută în calitate de Președinte al Comisiei Europene, Juncker a spus că în mandatul lui de cinci ani, nicio țară nu va mai adera la UE, adică blochează din start extinderea uniunii.

Și asta în condițiile în care Serbia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Albania, Bosnia și Herțegovina, Turcia, Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt în procedură de aderare la Uniunea Europeană.

Nu va exista nici o nouă extindere în următorii cinci ani. UE are nevoie să facă o pauză în procesul său de extindere pentru a consolida ceea ce s-a făcut în 28 de state membre. În timpul preşedinţiei mele la Comisie, negocierile în curs vor continua, în special cu Balcanii occidentali, care au nevoie de o perspectivă europeană”, a precizat Juncker în faţa parlamentarilor europeni.

Reuniţi miercuri în summit la Bruxelles, liderii UE ar trebui să îl desemneze pe succesorul britanicei Catherine Ashton. Pentru acest post au fost citate numele ministrului Afacerilor Externe din Italia, Federica Mogherini, şi al comisarului bulgar pentru Ajutor Umanitar, Kristalina Gheorghieva.

loading...