Breaking news

Jaf naţional la CupruMin. Guvernul vinde compania pe nimic

Guvernul vinde cuprul cu 85 milioane dolari, deşi acesta valorează circa 7,5 miliarde de dolari.

Incredibil, dar adevărat. Guvernul Boc vrea să vândă pe nimic Cuprumin Abrud, cu tot cu zăcăminte de cupru.

În loc să reprezinte înteresele naționale și să exploateze avuțiile acestei țări doar în avantajul românilor, Guvernul Băsescu-Boc vor să dea o lovitură de stat, condamnând la sărăcie milioane de români.

Românii sunt săraci deși stau pe un munte de zăcăminte și minereuri de aur, argint cupru plus alte metale prețioase. Și asta pentru că aleșii neamului au știut să facă afaceri cu avuția țării.

După petrolul vândut pe doi lei către austieci de guvernul PSD, zcământul de cupru de la Cupru Min este la un pas de a fi vândut de Guvernul Băsescu-Boc doar pe 85 milioane dolari în condițiile în care acesta valorează circa 7,5 miliarde de dolari.

În loc să o ducem noi bine ca și popor, suntem sclavi pe plantații pentru a crește bunăstarea altor state europene și mondiale.

Somat de Uniunea Europeani și FMI, creditorii României, Guvernul condus de Băsescu-Boc se grăbește să vândă mai pe nimic producătorul de cupru de stat – Cupru Min, aflat în portofoliul Ministerului Economiei.

Până acum, 12 firme internaţionale şi locale sunt interesate de cumpărarea Cuprumin. Printre scrisori de intenţie se numără Vimetco, compania mamă a Alro. Cuprumin exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, cel mai mare din Europa.

Printre investitorii interesaţi se numără compania canadiană Barrick, cel mai mare producător de aur din lume, precum şi Mineco, înregistrată în Elveţia, care anul trecut a preluat producătorul de cupru Moldomin Moldova Nouă, aflat în faliment.

În 2010, Cupru Min a înregistrat un profit de 18,8 milioane de lei, având datorii de 71,55 milioane de lei. Obiectul principal de activitate al SC “Cupru Min” SA Abrud este exploatarea resurselor/rezervelor de minereu cuprifer din perimetrul minier Roşia Poieni. Compania minieră are rezerve de 900.000 tone de cupru.

Oficialii statului au mai încercat să vândă compania de două ori, odată în 28 mai 2008 pentru 25 milioane de euro și a doua oară în noiembrie 2008 pentru 27 milioane euro.

Cupru Min are circa 400 de angajati și produce 400 de tone de minereu de cupru pe lună. Deși începe să revină pe profit, compania este vândută pe motiv că ar avea o datorie de circa 65 milioane lei către furnizorul de energie, din această sumă doar 5 milioane lei reperezintă consumul efectiv al curentului iar restul penalizările.

Pentru ca compania Cupru Min să respecte toate normele de mediu și să scape de datorii statul ar trebui să investească minim 100 milioane de euro. Guvernul spune că nu are de unde atâția bani și peferă să o vândă pe doi lei, în condițiile în care prețul cuprului a explodat pe plan internațional. De asemenea pe lângă cupru, dn zăcămintele de la Roșia Poieni se extrage și un gram de aur la tona de steril, în timp ce la Roșia Montană se estimează a se scoate 1,3 grame la tona de steril.

Compania rusă Vimetco, care deţine Alro Slatina  şi Alum Tulcea, vrea să cumpere Cuprumin Abrud, societatea de stat care furnizează două treimi din cuprul extras în România şi exploatează cel mai mare zăcământ din Europa.

Printre cei interesaţi de cuprul românesc se numără şi canadienii de la Barrick Gold, numărul unu mondial la producţia de aur, şi conaţionalii lor de la Valhalla Resources şi Euroglobal Capital Partners. Din Australia a trimis scrisori de intenţie Mineral Metals iar din Elveţia gigantul Glencore International şi Mineco, care deţine Moldomin, celălalt producător de cupru din ţară. Interesat de Cuprumin este şi statul Azerbaidjan întrucât caietul de sarcini a fost cumpărat de Camera de Comerţ bilaterală româno-azeră.

Compania românească Invest Nikarom cu activităţi în minerit şi Asociaţia Salariaţilor Cuprumin Abrud sunt entităţile juridice din România care au trimis o scrisoare de intenţie către Guvern, potrivit informaţiilor oferite de Sorin Găman, director Resurse Minerale în cadrul Ministerului Economiei.