Breaking news

Moldovenii nu prea vor Unirea cu România

Premierul Iurie Leancă a declarat vineri la Vilnius că Republica Moldova nu este gata să se unească cu România și preferă să se integreze în Uniunea Europeană.

iurie leanca - moldovaMoldovenii nu prea vor să se unească cu România, o recunoaște chiar premierul moldovean, Iurie Leancă care îi taie elanul lui Băsescu, în privința Unirii României cu Republica Moldova.

Întrebat de corespondentul RIA Novosti, dacă este posibilă o unificare politică a celor două state, Leancă a răspuns: Nu, pentru că noi ne fixăm obiective concrete în ceea ce privește aderarea Moldovei la UE. Când vom fi membru al UE, vom face parte dintr-un spațiu economic și comercial comun. Nu vor exista frontiere interne. Acesta este obiectivul pe care îl urmărim.

Declarația a fost făcută vineri, în Lituania, la Vilnius, după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Pe 27 noiembrie, la TVR 1, Băsescu a declarat că următorul mare obiectiv al României este Unirea cu Republica Moldova pentru reîntregirea țării: Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunţa. Nu mizez neapărat pe oamenii politici pentru viitor în această direcţie, deşi toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost cu gândul că poate cândva ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face. România a avut un proiect fundamental de ţară, intrarea în NATO. A avut un al doilea proiect fundamental – intrarea în Uniunea Europeană, cred că al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Indiscutabil. Sigur, nimeni nu spune să se facă brutal, pentru că nimic nu se poate face împotriva voinţei românilor din stânga şi din dreapta Nistrului. Ai fi caraghios să iei un Parlament unde ai o majoritate să spui ‘Hai să dăm un vot!’ Şi? Nu se întâmplă nimic dacă românii de pe cele două maluri nu vor. Esenţial acum, şi asta este forţa noastră regională, să spunem, şi de convingere, este să fim avocaţii Republicii Moldova pentru drumul către UE. Vilnius nu înseamnă la orizont Uniunea Europeană, înseamnă un început de drum. De la parafarea acordului de asociere şi a acordului de liber schimb pe care o va face Republica Moldova poimâine, la Vilnius, şi până la o eventuală integrare sunt cel puţin 10 ani. În aceşti 10 ani trebuie să fim pregătiţi. S-ar putea să fie un moment în care şi românii din Republica Moldova să vrea acest lucru.

Republica Moldova a parafat, vineri, la Vilnius, un Acord de Asociere la Uniunea Europeană. Un prim pas spre aderarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

>