Breaking news

ISU se spală pe mâini în cazul femeii care s-a aruncat de pe bloc, după 36 de ore de negocieri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, coordonat de Raed Arafat susțin că au făcut totul ca la carte în cazul sinuciderii femeii care s-a aruncat de pe un bloc din București după 36 de ore de negocieri eșuate. 

femeie sinucidere bucuresti

ISU și DSU se spală pe mâini în cazul Elenei Ionescu, femeia de 53 de ani care s-a sinucis vineri, aruncându-se de pe un bloc din București.

Raed Arafat, a prezentat duminică rezultatele anchetei privind femeia care s-a sinucis, vineri, în Capitală, după ce a stat peste 36 de ore pe o clădire.

Ancheta a fost derulată după ce vicepremierul Gabriel Oprea, Ministru al Afacerilor Interne, a cerut sâmbătă, într-o conferință de presă la Sibiu, să se verifice modul în care autoritățile abilitate au acționat în acest caz.

I-am dat sarcină și chiar verifică modul cum s-a acționat în acel caz, unde a fost și presa, au fost toate autoritățile. Este complicat în momentul când cineva dorește să își ia viața (…) Domnul doctor Arafat are o echipă care cercetează în momentul de față și sunt convins că în scurt timp se vor da rezultatele acestui control, se va da publicității”, a afirmat Gabriel Oprea.

Raed Arafat susține că: Negociatorii au relaționat cu femeia doar la nivel nonverbal. Acesteia i-au fost aduse 14 pahare de apă. În niciun moment, victima nu a stabilit un limbaj verbal cu specialiștii la fața locului.

Arafat a susţinut că unul dintre motivele suicidului îl preprezintă decesul recent al fiicei acesteia, dar şi problemele financiare, în condiţiile în care nu îşi primise salariul de câteva luni.

Raed Arafat a spus că la fața locului au fost mobilizate mai multe echipaje ale Inspectoratului de Urgență, care au adus inițial o platformă de 38 de metri, schimbând-o ulterior cu una de 72 de metri.

De asemenea, starea victimei a fost monitorizată în permanență, iar la fața locului au fost mobilizați și alpiniști de intervenție, care au reuşit să ajungă la ultimul nivel al imobilului, însă în afara câmpului vizual al victimei.

De asemenea, au fost contactate persoanele apropiate femeii, inclusiv medicul curant de la Spitalul de Psihiatrie Obregia.

Rolul negociatorului este să stabilească o relație umană cu victimă, însă din păcate, în această situație nu a fost posibil. Negociatorii vorbeau unidirecțional”, a mai spus Arafat.

În momentul în care salvatorii au început să ridice paltforma, femeia a început să se agite, așa că a fost abandonată această acțiune, existând pericolul ca victima să se arunce.

A existat un risc major de epuizare fizică și cădere accidentală, așa că a fost adusă o autospecială, care are și pernă pneumatică de la ISU Argeș, care trebuie însă fie conectată la motoare.

Soţul victimei a acuzat autorităţile că în cele peste 36 de ore pe care femeia le-a petrecut pe acoperișul clădirii nu a fost montată o saltea pneumatică ce ar fi putut să-i salveze viaţa.

În urmă cu doi ani, fiica femeii a murit de cancer. Pe 10 iunie 2015, fata ar fi împlinit 25 de ani.

Salteaua care a fost adusa din Pitești, la 24 de ore de când femeia se urcase pe bloc, şi ar fi trebuit montată în locul în care a căzut femeia nu a fost umflată.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti au explicat de ce au luat această decizie: În momentul în care ne pregăteam să o umflăm, echipa de negociatori a spus să încetăm orice demers pentru că femeia începuse să se agite.

IGSU spune că: victima a relaţionat doar nonverbal cu negociatorii, fiind hidratată şi hrănită (14 pahare de apă, o portocală şi o bucată de brioşă) și că medicul specialist psihiatru care a evaluat victima a concluzionat existenţa unui posibil episod psihotic catatonic. Pe tot parcursul intervenţiei victimaa staţionat pe acoperişul balconului de la ultimul nivel, trecând de la o poziţie statică iniţială ghemuită, la o poziţie şezută, cu picioarele atârnând în afara acoperişului balconului.