Breaking news

Istoria jocurilor din Escape Room

 

Daca jocurile de evadare au devenit populare nu cu mult timp in urma, ele exista de fapt de mai bine de un deceniu. De la lansarea primului joc de evadare in Japonia, jocurile de evadare intr-o escape room s-au inmultit si astazi sunt situate in intreaga lume. Iata istoria si originea jocurilor de evadare!

Istoria jocului Escape: un concept care nu dateaza de astazi

Aceste jocuri de evadare ofera jucatorilor sai posibilitatea de a intra intr-o escape room cu scenarii si de a rezolva puzzle-urile prezentate pentru a scapa si a reusi in jocul de evadare. Pentru a iesi din impas, ai 60 de minute.

Prin urmare, timpul este limitat. Acesta este motivul pentru care comunicarea trebuie sa fie esentiala pe tot parcursul jocului. Timp de o ora, jucatorii vor trebui sa-si discute ideile, sa caute pentru a gasi cat mai multe indicii care le vor permite sa rezolve misterul jocului lor de evadare.

Astazi, multe marci de jocuri de evadare si-au deschis portile in Romania si in strainatate. Succesul jocurilor de evadare este destul de recent, dar lansarea lor nu dateaza de astazi. Intr-adevar, primul joc de evadare real a aparut in 2004 in Japonia. A fost creat de Toshimitsu Takagi.

In 2007, compania japoneza SCRAP a dorit sa dezvolte acest concept prin infiintarea primului Live Rooms Escape. Takao Kato, fondatorul SCRAP, a vrut sa puna jucatorii in actiune: trebuiau sa evolueze intr-o camera tematica si sa rezolve puzzle-uri intr-un anumit timp.

In 2011, in Ungaria, s-a nascut compania Parapark. Attila Gyurkovics, creatorul sau, a avut ideea de a deschide un Live Escape Game fara sa stie ca acest concept era deja bine dezvoltat pe continentul asiatic. Anul urmator, povestea jocurilor de evadare a continuat odata cu deschiderea unei prime francize in Ungaria. In acelasi an, compania SRAP s-a mutat in SUA sub numele de Real Escape Game.

Retine, totusi, aceasta diferenta intre jocurile de evadare europene si asiatice: in Asia, jocurile de evadare se concentreaza mai mult pe competitie, in timp ce in Europa, jucatorii traiesc mai mult o experienta captivanta.

Dar de unde se inspira jocurile de evadare? De fapt, marea inspiratie pentru aceste jocuri este jocul de rol in marime naturala. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste jocuri necesita ca jucatorii lor sa patrunda in pielea unui personaj pentru o perioada limitata de timp si sa interactioneze cu alti membri ai echipei lor pentru a scapa din camera in timpul alocat.