Breaking news

Istanbul- destinația perfectă pentru vacanța ta

Cu bani puțin îți poți face un sejur de vis în cel mai important oraș din Turcia. Iată ce poți face în orașul care leagă Orientul de Occident!
Plănuiește-ți o vacanță în orașul de pe Bosfor și nu vei regreta niciodată aceasta experiență. Ba, din contră, îți vei dori să revii. Istanbul este un miraj, orașul plin de viață în care nu te plictisești niciodată. Restaurante cu mâncăruri de top, experiențe multiculturală, peisajele de vis și ospitalitatea oamenilor te vor face să revii fără îndoială.
Dacă nu ai fost până acum în Istanbul, ar trebui să știi că ai pierdut o experiență vibrantă și interesantă. Un oraș aflat pe două continente, cu insule vechi de când lumea și monumente religioase. Nu degeaba, anul trecut, în octombrie, peste 1 milion de turiști au vizitat Istanbul, iar în primele 10 luni ale anului, aproape 7 milioane de turiști străini.
Unul dintre cele mai magnifice obiective turistice ale Istanbulului este Turnul Galata, care a fost construit în anul 1348, secolul al XIV-lea, în timpul domniei împaratului bizantin Iustinian, fiind numit si Turnul lui Hristos de către genovezi. Este situat în cartierul Galata din Istanbul, chiar deasupra Karaköy, iar din vârful turnului poți vedea Podul Istanbul, care separă secțiunile asiatice și europene ale Istanbulului. Acest simbol istoric, luminat atât de frumos noaptea, poate fi observat din orice colț de străduță. Gatala Tower ofera o panoramă de 360 de grade asupra orașului, iar în interiorul său accesul se face printr-o scară spiralată, din lem. Dacă sunteți curioși de o experiență culinară, să știți că la ultimul etaj se află un restaurant.
MOSCHEEA ALBASTRĂ
Moscheea Albastră, cunoscută oficial ca Moscheea Sultanului Ahmed este o moschee din Istanbul, Turcia. Este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult islamice din oraș, alături de Marea Moschee Ayasofya și totodată, una dintre principalele atracții turistice din Istanbul.

V-ați întrebat de unde vine denumirea? Provine de la gresia de un albastru pur ce împodobește pereții interiori ai clădirii. Perioada 1606-1616 este momentul în care ia naștere Moscheea Albastră. Timp de 10 ani s-a construit intens și iată că acest efort colectiv a dat roade și astăzi putem admira o construcție deosebită. Moscheea Albastră este cel mai popular lăcaș de cult din Istanbul.

Tot în Istanbul se află o altă bijuterie culturală pe care o poți admira și din exterior, dar și din interior datorită arhitecturii unice.
AKM- CENTRUL CULTURAL ATATURK

Centrul Cultural Atatürk , în mod obișnuit AKM, sau Palatul Culturii asa cum a fost numit initial, este o sală de concerte, teatru și centru cultural care se desfășoară de-a lungul părții de est a Pieței Taksim din Beyoğlu. În anul 2021 a fost redeschis publicului ca complex cultural de ultimă generație, după o perioadă de reconstrucție de 13 ani. Feridun Kip și Rüknettin Güney sunt di arhitecti talentati care au propus construirea centrului pe 29 mai 1946, iar lucrările au început înainte ca finanțarea să fie oprită în 1953. În 1956, construcția a fost reluată sub arhitectul Hayati Tabanlıoğlu. A fost finalizată în 13 ani și a fost deschisă la 12 aprilie 1969, la douăzeci și trei de ani de la propunerea inițială. La 27 noiembrie 1970, un incendiu a izbucnit în timpul unei reprezentații a piesei lui Arthur Miller The Crucible ( Cadı Kazanı , „Cazanul vrăjitoarei”, în turcă). Deși nu au existat pierderi de vieți omenești, unele obiecte aduse de la Palatul Topkapı pentru piesa sultanului Murad al IV-lea (un caftan aparținând sultanului, o pictură a acestuia și un Coran istoric ) au fost distruse în incendiu, a cărui sursă a fost niciodată identificată. De asemenea, mai puteți vedea Moscheea Albastra sau Moscheea Sofia Hagya, dar si alte obiective care fac Istanbulul atât de important ca valoare.

>