Islanda renunţă la integrarea în Uniunea Europeană

Islanda nu mai vrea să adere la Uniunea Europeană. Vineri, Guvernul de la Reykjavik a anunțat că cele două partide care au câştigat alegerile parlamentare din Islanda au decis să retragă candidatura de aderare a ţării la Uniunea Europeană.

islanda - ueIslanda și-a retras candidatura la UE din cauza divergențelor pe marginea pescuitului, mai exact a cotei de macrou și a vânării balenelor.

Aceste divergenţe au apărut după ce Islanda a luat hotărârea unilaterală de a creşte în mod considerabil cota sa de macrou. Insula se află în conflict cu UE şi asupra problemei vânătorii de balene.

Partidul Progresului şi Partidul Independenţei, care au obţinut victoria în ultimele alegeri parlamentare din Islanda, au ajuns la un acord în proiectul de lege care solicită Guvernului “să retragă candidatura de aderare la Uniunea Europeană”, depusă în 2010.

În mai 2013, cele două partide au ajuns la un acord pentru organizarea unui referendum privind aderarea ţării la UE, însă acesta nu va mai avea loc.

Guvernul islandez a dizolvat deja organismele de negociere cu UE, a căror activitate a fost suspendată la începutul campaniei legislative din 2013.

Preşedinta grupului parlamentar al Partidului Independenţei, Ragnheidur Rikhardsdottir, şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că s-a renunţat la organizarea unui referendum.

Industria pescuitului constituie o activitate vitală pentru această insulă din Atlanticul de Nord şi cei peste 320.000 de locuitori ai săi.

>