Breaking news

Isărescu prefera tăierea pensiilor în locul majorării TVA

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu a declarat miercuri în cadrul unui seminar pe teme economice, că tăierea pensiilor era o soluţie mult mai bună decât majorarea TVA la 24%.

murisarescuIsărescu este de părere că majorarea TVA de către Guvernul Boc, nu a făcut decât să frâneze economia şi să amâne ieşirea României din recesiune.

Economia a încercat de două ori să iasă din recesiune, dar toate aceste bâlbe cu TVA-ul… Cred că soluţia propusă iniţial de Guvern pentru realizarea corecţiei unde erau deficitele cele mai mari, în bugetele de asigurări sociale – şi unde există în continuare – şi nu prin taxarea consumului întregii populaţii prin majorarea TVA şi crearea de inflaţie (…) era mult mai bună din punct de vedere financiar. Nu a fost sustenabilă politic. Nu a fost sprijinită suficient politic, dar ne ajuta să ieşim mult mai repede din recesiune. Şi era probabil mai benefică şi pentru cei cărora li s-a dat sentimentul că vor suferi mai puţin“, a spus Isărescu.

Isărescu a atras atenţia că în momentul în care economia va începe să crească din nou rapid nu trebuie să se spună că pot fi făcute cheltuieli mari.

Declaraţia guvernatorului BNR vine la doar o săptămână, după ce Traian Băsescu a declarat că majorarea TVA de la 19 la 24% a vost o gravă eroare politică a PDL susţinută de toată coaliţia aflată la guvernare.

>