Breaking news

Irina Păcurariu vă face cunoştinţă la TVR 1, cu românii de la Columbia University şi Cambridge

După Harvard şi Oxford, în seria de reportaje a Irinei Păcurariu România deşteaptă descoperiţi românii de la Columbia, universitatea cu cele mai multe premii Nobel, dar faceţi cunoştinţă şi cu cei care studiază/predau la Cambridge şi London School of Economics.

„La Şcoala de Artă a celebrei universităţi Columbia este profesor şi regizorul Andrei Şerban, cel care va povesti în premieră cum a descoperit-o pe Merryl Streep şi cum a dat examenul de profesor la New York pe Coasta de Azur”, dezvăluie Irina Păcurariu, realizatoarea seriei de reportaje România deşteaptă de la TVR. În acelaşi episod, telespectatorii vor afla că unul dintre visele oricărui absolvent de Cambridge este să aibă o vacă pe pajiştea universităţii vechi de 800 de ani şi că românii de la London School se „antrenează” să devină lideri în ţara de unde au plecat. Dar mai mult, promit că îşi vor crea singuri oportunitatea de a fi generaţia care schimbă România.

România deşteaptă este cea mai nouă campanie a TVR care spune poveştile a zeci de studenţi şi profesori români de la marile universităţi ale lumii. Regulile, grilele de selecţie la aceste universităţi, dar mai ales succesul unor români care au studiat sau continuă să lucreze în universităţi precum Harvard, Princeton, Yale, Stanford, Berkelay, King‘s College, MIT, Sorbona, Heidelberg, Columbia University, Cambridge, Oxford, cele două mari universităţi din Germania – Ludwig Maximilian şi Universitatea Tehnică, dar şi London School of Economics au fost adunate de Irina Păcurariu în cinci ediţii de câte o oră fiecare. TVR 1 difuzează reportajele România deşteaptă în fiecare luni de la ora 21.00.

Cum se vede România de la Oxford, Cambrigde, Harvard, Stanford, Sorbona, Princeton sau Yale? Cât de lung a fost drumul acestor români care au studiat sau continuă să muncească în aceste universităţi? Ce planuri au? Se vor întoarce ei acasă? Este inteligenţa cel mai bun produs de export al României? Sunt doar câteva dintre multele răspunsuri pe care Irina le obţine la România deşteaptă. Români excepţionali şi încă anonimi sau personalităţi, precum regizorul Andrei Şerban, se uită către casă şi povestesc cât de mult mai înseamnă locul unde s-au născut.
„Educaţia este considerată principala şansă pentru sănătatea acestei naţiuni. O astfel de temă este (aproape) obligatorie în aceste vremuri, în care dileme de tip învăţământ privat/public sau studiu în ţară/în afara ei sunt subiecte recurente pe agenda publică. În plus, sistemul autohton pare să-şi mărturisească, măcar tacit, eşecul. Chiar dacă acesta nu este neapărat de fond, ci mai degrabă unul de imagine”, este de părere Irina Păcurariu, realizatoarea seriei noi de reportaje România deşteaptă de la TVR 1.

 

 

>