Breaking news

Irina Păcurariu revine la TVR 1 cu o serie nouă de reportaje

Duminică, 19 martie, la ora 21.00, TVR 1 şi TVR HD difuzează primul episod al seriei de reportaje Unde-i acasă?. Realizat de Irina Păcurariu, proiectul este o radiografie selectivă, dar onestă a diasporei româneşti.

Liliana Angheluta, sotul ei si IrinaLa zece ani de la integrarea în UE, nu se ştie de fapt numărul exact al românilor plecaţi. Sunt doar estimări: între 3 şi 4 milioane. Ceea ce se cunoaşte concret este câţi bani au trimis acasă – mai mult de 52 de miliarde de euro, cu mult peste valoarea investiţiilor străine din aceeaşi perioadă. „La zece ani de la intrarea în UE, milioane de români au ajuns să se împartă între două lumi, două vieţi, două ţări. Uneori, şi două identităţi. De duminică seară, la TVR 1 şi TVR HD, timp de patru săptămâni, în cinci destinaţii din Europa şi, normal, acasă, în România, vă aştept să le intrăm în casă împreună!”, ne invită realizatoarea TVR Irina Păcurariu.

Proiectul ei, Unde-i acasă?, pe care TVR 1 îl lansează duminică, 19 martie, este o radiografie selectivă, dar onestă a diasporei româneşti. Filmate în comunităţi de români din diverse ţări europene – Italia, Portugalia, Germania, Suedia, Franţa – reportajele Irinei Păcurariu spun poveştile românilor din afara ţării, puse în oglindă cu istorii de viaţă ale celor rămaşi în România. Le vom afla duminica seara, de la ora 21.00, timp de patru săptămâni.

Echipa Irinei a filmat şi a stat de vorbă cu români cu cele mai variate profesii, de la medici la electricieni, până la IT-işti, profesori, femei care îngrijesc bătrâni sau fac curăţenie în case, piloţi de avioane, specialişti în comunicaţii, muzicieni, mici antreprenori, creatori de modă sau antrenori de tenis. Personajele reportajelor au reşedinţe în ţările amintite şi fiecare ne prezintă perspectiva personală: şi asupra ţărilor de adopţie, şi despre ţara lăsată în urmă.

Reportajele seriei Unde-i acasă? au şi o dimensiune socială: în oglindă cu plecările, există şi contrapunct în România: mai ales, copiii. 200.000 este numărul copiilor români care cresc încă fără unul dintre părinţi, aceştia fiind plecaţi la muncă. Seria include şi şase mici istorii ale unor tineri care, la Bucureşti, Cluj şi Timişoara au găsit motive să rămână în România. „Toţi sunt mici şi foarte mici antreprenori, creativi, deştepţi şi destul de legaţi de România încât să o aleagă. Fac festivaluri, bere artizanală, au deschis câte o cafenea, boutique de IT, co-working space sau birou de arhitectură. Toţi au fost şi prin alte ţări, au realizat că nu e lumea lor şi au decis întoarcerea”, spune Irina Păcurariu.

Seria de reportaje Unde-i acasă? va putea fi vizionată la TVR 1, TVR HD şi TVR+ în 19 martie, 2, 9 şi 23 aprilie.

Claudiu Ungureanu, restaurator la Vatican, munceşte la câţiva metri de Papa Francisc

Îl cunoaştem în primul episod al seriei Unde-i acasă?, realizată de Irina Păcurariu şi transmisă de TVR 1, TVR HD şi TVR+ duminică, 19 martie, de la 21.00. Tot atunci aflăm veşti despre Liliana Angheluţă, care, acum 3 ani, a îndrăznit să spună adevărul despre viaţa „badantelor”.  

„Pe Liliana Angheluţă am cunoscut-o acum câţiva ani. Ea a scris Cireşe amare, o carte în care femeile românce povesteau despre ce înseamnă, de fapt, exodul mamelor. Am regăsit-o acum altfel, dar totuşi parcă la fel”, ne prezintă Irina Păcurariu unul dintre personajele primului episod al seriei Unde-i acasă?, pe care îl vedem la TVR 1 duminică, 19 martie, de la ora 21.00.

Înainte de Nicola d‘Alessio, italianul care i-a devenit acum jumătate, Liliana a ştiut toată viaţa cum arată singuratatea. De când l-a cunoscut a învăţat ce înseamnă viaţa în doi. Au trecut 3 ani de când Liliana a devenit personaj, pentru că a îndrăznit să spună adevărul despre viaţa „badantelor”, adică a femeilor care îngrijesc bătrâni în Italia. Umilinţele şi suferinţa acestor femei au devenit publice, iar asta a schimbat-o şi pe cea care a început să le povestească.

Claudiu Ungureanu este pictor, plecat în Italia de nevoie, pentru că acasă, la Bacău, nu reuşea să trăiască din cât câştiga. La început a vrut să se retragă la o mănăstire catolică, dar icoanele pe care a început să le picteze i-au dat şansa de a ajunge să lucreze la Vatican. „Munceşte acum la câţiva metri de Papa Francisc şi este singurul român care face parte din mica echipă de restauratori agreaţi să intervină pentru prezervarea comorilor de la Capela Sixtină şi din Catedrala San Pietro. A cunoscut toţi cei trei papi contemporani cu el, la portretele cărora a lucrat şi prin bunavoinţa cărora a rămas în lumea exclusivă a Vaticanului”. (Irina Păcurariu)

Claudiu şi Liliana sunt primele personaje de la care aflăm un răspuns la întrebarea Unde-i acasă? Duminică, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.