Breaking news

IPOTEZĂ ŞOCANTĂ: Violenţele ultraşilor săvârşite cu acordul Jandarmeriei. Analiză

loading...

Ca urmare a desfăşurării evenimentelor din Bucureşti, de sâmbătă şi duminică, se conturează o ipoteză alarmantă: violenţele huliganilor au loc cu acordul forţelor de ordine.

Jurnaliştii români au constatat în ultimele două zile o strategie ilogică a Jandarmeriei, dublată de o comunicare publică defectuoasă a ordinelor primite de jandarmi şi a măsurilor aplicate în cadrul evenimentelor din Bucureşti.

Un întreg şir de întâmplări conduc la ipoteza că desfăşurarea violenţelor săvârşite de ultraşi este facilitată de Jandarmeria Română.

Reţinerea protestatarilor paşnici şi inacţiunile faţă de huligani

Sâmbătă, 14 ianuarie, când violenţele au fost de amploare mai mică, Jandarmeria a reţinut oficial 29 de persoane, dintre care numai “3 sau 4” aveau antecedente de tulburare a ordinii şi liniştii publice, ca susţinători fanatici ai unor echipe de fotbal.

Mulţi dintre oameni au fost ridicaţi de pe stradă la întâmplare, fără să fi comis acte de violenţă şi fără să fi fost înarmaţi. Presa a relatat despre intelectuali sau persoane în vârstă (vezi video) bătuţi şi reţinuţi. A fost dusă la secţie chiar şi o întreagă familie – frate, soră şi părinte.

Mai mulţi jurnalişti prezenţi în piaţă au relatat că jandarmii făceau reţineri în mod arbitrar, pentru a panica protestatarii şi a-i determina să se retragă.

Negocierile cu ultraşii şi evitarea imobilizării acestora

Duminică, 15 ianuarie, violenţele ultraşilor au izbucnit spre finalul zilei, când se dorea stoparea protestelor şi era nevoie de un motiv pentru asta.

Deşi huliganii au săvârşit acte de o violenţa fără precedent, sub ochii forţelor de ordine, aceştia nu au fost încercuiţi pentru a fi băgaţi în dube, ci au fost împinşi într-o altă zonă de acţiune (dinspre Piaţa Universităţii, înspre zona Unirii).

Grupul de ultraşi nu a fost blocat şi înconjurat de blindate, aşa cum s-a întâmplat în trecut în cazul violenţelor comise de gruparea extremistă Noua Dreaptă. Dimpotrivă, jandarmii le-au asigurat un spaţiu deschis de acţiune, abordându-i, permanent, doar frontal.

Jurnaliştii prezenţi între grupul de huligani, care număra câteva sute, şi jandarmi, de asemenea în număr mare, au declarat că forţele de ordine purtau negocieri relativ calme cu autorii violenţelor, în momentele în care aceştia se pregăteau pentru atac. Acestia nu au fost somati să se întindă pe asfalt sau sa ingenunchieze pentru a fi retinuţi.

Strategia de redeschidere a circulaţiei rutiere

Duminică, Jandarmeria şi-a stabilit din nou ca scop principal menţinerea circulaţiei rutiere, ceea ce a făcut împosibilă încercuirea ultraşilor, aflaţi în zona Unirii, departe de protestatarii paşnici din Piaţa Universităţii.

Prin oprirea circulaţiei rutiere şi blocarea tuturor căilor de acces cu transportoare blindate sau cu trupe de jandarmi, indivizii violenţi ar fi fost blocaţi, apoi reţinuţi.

Eforturile permanente de redeschidere a circulaţiei au împiedicat forţele de ordine să acţioneze în mod eficient.

Purtătorul de cuvânt al jandarmeriei motivează de ce nu sunt arestaţi huliganii: “Sunt tineri, sunt euforici”

În cursul serii de duminică, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat la o televiziune naţională de ce Jandarmeria evită să ridice ultraşii care atacaseră forţele de ordine, jurnaliştii şi protestatarii paşnici: “Sunt tineri, sunt euforici şi nu au reprezentarea mentală a gravităţii faptelor pe care le săvârşesc.”

Toate acţiunile şi inacţiunile Jandarmeriei demonstrează că s-a dorit escaladarea conflictelor astfel încât să existe un motiv credibil pentru stoparea protestelor în prima parte a nopţii. Efectivele de jandarmi au fost supradimensionate, aceştia fiind aduşi la locul desfăşurării evenimentelor atât din Bucureşti, cât şi din alte judeţe. Astfel, Jandarmeria nu a fost depăşită numeric, ci a aplicat o strategie deosebit de gravă: a încurajat haosul şi escaladare violenţelor, ca apoi să oprească acţiunile protestatarilor în câteva zeci de minute, cu o eficienţă de temut.

Se poate anticipa că evenimentele se vor desfăşura similar şi în serile următoare, astfel încât protestele paşnice să fie oprite pe timp de noapte.

valentin.spinu@exclusivnews.ro

loading...