Ionuț Negoiţă a cerut intrarea lui Dinamo în insolvenţă

Ionuţ Negoiţă, acționarul majoritar al FC Dinamo, a depus o cerere la Tribunalul București în care a cerut intrarea în insolvență clubului de fotbal.

ionut negoita - fc dinamoFC Dinamo a depus, la Tribunalul Bucureşti, dosarul prin care solicită deschiderea procedurii de insolvenţă. Dosarul a fost înregistrat cu numărul 16020/3/2014 în numele societăţii FC Dinamo 1948 SA, care administrează clubul de fotbal din Liga I. Tribunalul Bucureşti nu a acordat încă un termen pentru acest dosar.

Ionuţ Negoiţă a explicat decizia de a lua această hotărâre într-o scrisoare deschisă: Am preluat clubul Dinamo Bucureşti în luna martie a anului trecut. Judecând în mare parte cu sufletul, am simţit atunci că trebuie să salvez acest club. Şi am făcut-o, clubul Dinamo obţinând în două rânduri licenţă necesară pentru a rămâne în prima Liga. Efortul a fost unul enorm şi a însemnat o investiţie de peste 14 milioane de euro.  Faţă de ultimii ani, în condiţiile unor datorii enorme moştenite în urmă unui  DECENIU CRIMINAL din istoria lui Dinamo, am reuşit să aducem echipa pe un loc patru, pentru prima oară după o lungă perioada în care formaţia s-a clasat sub această poziţie. Vorbeam despre un deceniu criminal din istoria lui Dinamo, pentru că acest club a fost JEFUIT în mai multe feluri de-a lungul acestei perioade, fie că vorbim despre episoade clare astăzi, precum Dosarul Transferurilor, fie despre episoade ce s-au petrecut în spatele uşilor închise. Astfel, au rezultat transferuri, contracte cu jucători ori contracte comerciale foarte păguboase pentru club, dar extrem de avantajoase pentru unii dintre foştii acţionari sau firmele acestora. Rezultatul JAFULUI a fost unul extrem de dureros şi palpabil: un club afundat în datorii, aproape fără nicio şansă la viitor. Spun aceste lucruri cu gustul amar pe care poate să-l aibă un dinamovist de bună credinţă, care a riscat totul pentru a salva acest club. Mai bine de şase luni am căutat parteneri sau oameni dispuşi să preia Dinamo. Cei cu care m-am întâlnit, nejudecand cu sufletul, că mine, mi-au transmis foarte clar: acest club trebuie întâi vindecat de cancer, pentru a putea purta discuţii serioase. Concluzia generală şi unanimă este că, în acest moment, singură soluţie pentru că viitorul lui Dinamo să existe este reorganizarea prin insolvenţă şi crearea unui moment  zero. Am căutat toate soluţiile posibile şi am sperat până în ultimul moment. Ce s-a întîmplat însă recent a fost picătură care a umplut paharul, picătură care m-a convins că acest club, fără o reforma radicală, nu mai are nicio şansă la viitor. O nouă datorie de cîteva milioane a apărut din senin. Este vorba despre taxele de publicitate neplătite de club în ultimii cinci ani. În condiţiile în care, aproape în fiecare săptămâna din ultimul an de zile, au apărut tot felul de noi datorii făcute în trecut şi lăsate la dospit în sertare până a venit momentul oportun, clubul trebuie trecut prin acest proces, fie şi doar pentru a află odată pentru totdeauna care este proporţia reală a JAFULUI derulat în ultimul deceniu la Dinamo. Pînă atunci, îmi exprim încă o dată întreagă disponibilitate de a coopta sau de a vinde acest club unui partener care poate face mai mult decât fac eu pentru DINAMO. A nu se înţelege că abandonez clubul Dinamo. De-a lungul întregului proces demarat, voi rămâne alături de echipa şi voi susţine cheltuielile de funcţionare. 

După ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că a cerut intrarea în insolvenţă a clubului şi a acuzat din nou “greaua moştenire”, unul dintre foştii acţionari din Ştefan cel Mare, Vladimir Cohn, a luat poziţie: Nu mă simt afectat de discursul demagogic, dar nu cred că este al lui Ionuţ Negoiţă, ci al lui Anghelache. mai lipsea să spună că au fost duşmanii statului, că nu au respectat indicaţiile partidului, chestii d-astea. Mi se pare iresponsabilă intrarea în insolvenţă a clubului. 

Flavius Stoican, antrenorul lui Dinamo, a declarat că jucătorii sunt cu plăţile aproape la zi: Jucătorii sunt cu plăţile aproape la zi. Situaţia financiară este ok. Ar trebui că toţi cei care pot ajuta acest club să vină lângă Ionuţ Negoiţă.

Marea beneficiară a deciziei lui Ionuţ Negoiţă de a cere intrarea lui Dinamo în insolvenţă este CFR Cluj. Echipa condusă de Vasile Miriuţă ar putea juca în locul “câinilor” în Europa League, dacă şi UEFA îşi va da acceptul.

Fanii dinamovişti sunt nemulţumiţi de faptul că Ionuţ Negoiţă a introdus cererea de insolvenţă. Contactat de MEDIAFAX, unul dintre liderii PCH a spus că suporterii nu se aşteptau la o astfel de veste.

Rapid a deschis drumul formaţiilor din Liga 1 care au intrat în insolvenţă, giuleştenii fiind urmaţi de Gloria Bistriţa. La scurt timp, alte două cluburi au ales această variantă: Oţelul Galaţi şiUniversitatea Cluj. Dacă Tribunalul Bucureşti o să aprobe cererea lui Ionuţ Negoiţă, Dinamo va fi următoarea formaţie care se va alătura “lotului insolvenţa”

Viorel Duru, directorul Sistemului Naţional de licenţiere din cadrul FRF spune că: Dinamo este eligibil pentru participarea în Liga Europa, ediţia 2014-2015, pentru că a primit licenţă atât pentru Liga I, cât şi pentru cupele europene înainte de deschiderea procedurii de insolvenţă. Însă decizia privind participarea în cupele europene o va lua UEFA. Pentru că este posibil ca UEFA să decidă excluderea. Până la 30 iunie, Dinamo trebuie să raporteze la UEFA datoriile restante.

Dacă Tribunalul București aprobă intrarea în insolvență, judecătorul va numi un Administrator judiciar care va conduce clubul până la finalizarea procesului de insolvenţă.

>