Breaking news

Ionuţ Budişteanu, primul român inclus în topul celor mai influenți adolescenți din lume

Ionuţ Budişteanu, din Râmnicu Vâlcea, care a inventat maşina economică fără şofer, este primul român inclus în topul celor mai influenți adolescenți din lume.

ionut budisteanuIonuț Budișteanu a câştigat, în luna mai, marele premiu la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), care a avut loc în Phoenix, SUA.

Românul este considerat de revista Time, cea care a realizat topul, ca fiind al 9-lea cel mai influent tânăr din lume în anul 2013.

Ionuț Budișeanu este astfel mai influent decât Malia Obama, fiica preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, care ocupă locul 10 în topul celor 16 cei mai influenți tineri din lume.

Topul cuprinde personalităţi tinere cunoscute pentru reuşitele lor în diferite domenii, de la literatură, ştiinţă, activism şi modă, la sport şi entertainment.

Lucrarea lui Budişteanu foloseşte Inteligenţa Artificială şi o cameră video montată în maşină pentru a identifica benzile de circulaţie, curbele, celelalte maşini şi chiar oamenii, notează Time.

Prototipul gândit de Ionuţ semnalează posibilitatea construirii unor astfel de vehicule autonome pentru mase, care să  coste numai 4.000 de dolari, comparativ cu maşina proiectată de Google, care costă 75 de mii de dolari.

Ionuţ este elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Cu o experienţă de peste 8 ani de zile, tânărul pasionat de programare a mai realizat în trecut peste 50 de proiecte informatice, scrie el pe site-ul personal.

Pe primul loc în topul realizat de revista Time se află cântăreaţa din Noua Zeelandă,  Lorde, în vârstă de 17 ani, urmată de jucătoarea de golf Lydia-Ko, tot din Noua Zeelandă, în vârstă de 16 ani, care a obţinut mai multe premii în Ladies Professional Golf Association (LPGA). Pe locul al treilea se află britanicul Nick D’Aloisio, un adevărat talent în crearea de software. D’Aloisio a creat aplicaţia Summly, care rezumă automat conţinutul ştirilor pentru ca acestea să poată fi citite mai uşor de pe telefoane inteligente.