Breaking news

Ion Ţiriac a oferit informaţii pentru Securitate

Omul de afaceri, Ion Ţiriac, a făcut parte din Securitate, însă după scurt timp reţeaua a renunţat a serviciile lui. El a semnat un angajament cu Securitatea, dar nu a făcut poliţie politică, potrivit unei decizii a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

ion tiriacIon Ţiriac a fost recrutat de Securitate în 1963, pentru a oferi informaţii despre anumiţi sportivi şi despre delegaţii străini care veneau în România, pe filiera sportivă şi care erau suspectaţi. Numele conspirativ, cu care actualul om de afaceri semna rapoartele, era “Titi Ionescu”, aşa cum reiese din evidenţa CNSAS.

Documentele trimise de Ion Ţiriac făceau referire la deplasările sale în afara ţării şi la faptul că era rugat de către rude, să aducă din străinătate diverse obiecte. Totuşi, după trei ani de activitate în cadrul Securităţii, el a fost dat afară pe motiv că era de rea-credinţă şi pentru că raporta informaţii lipsite de importanţă. De asemenea, a fost urmărit la rândul lui de Securitate pentru „a i se cunoaşte natura relaţiilor”.

Chiar dacă Ion Ţiriac a oferit informaţii pentru Securitate, el nu poate fi numit colaborator al reţelei comuniste. Din procesul verbal al şedinţei CNSAS din data de 14 ianuarie 2010 reiese că „elementele prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit a şi b din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 293/2008, astfel domnului Ţiriac Ioan, fiul lui Ion şi Ecaterina, născut la data de 9 mai 1939 în Braşov, judeţul Braşov, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii”.

Fostul preşedinte al Comitetului Olimpic Român, Ion Ţiriac, a fost verificat de CNSAS la solicitarea Mirelei Mitrică, înaintată la data de 11 august 2009.