Breaking news

Iohannis, reclamat la CCR de către premierul Dăncilă pentru că refuză să numească noii miniştri

loading...

Primul ministru al României, Viorica Dăncilă a anunţat vineri, la începutul şedinţei de Guvern că a sesizat CCR cu privire la refuzul lui Klaus Iohannis de a semna numirea şi revocarea miniştrilor de la Transporturi şi Dezvoltare.

Vreau să încep prin a-i felicita pe toţi miniștrii, dar şi pe toţi cei implicați în pregătirea primului mandat al României la Președinția Consiliului UE. După întâlnirea cu Conferinţa președinților de la Bucureşti, săptămâna aceasta, am avut întâlnire cu Colegiul Comisarilor. Am vorbit despre prioritățile noastre, pe timpul președinției rotative, dar şi despre modul în care vom coopera cu instituțiile europene. Mulți dintre miniştri au avut întâlniri cu comisari europeni, cu președinții comisiilor din Parlamentul European, dar şi cu raportori.  Aşa cum a menționat şi președintele Comisiei Europene, România este pregătită să facă faţă responsabilităților care îi revin, iar recunoașterea acestui fapt nu a putut decât să ne bucure, având în vedere unele critici apărute în spaţiul public, în ultima perioadă. Singura situație incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul președinte Klaus Iohannis, prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante – mă refer la Dezvoltare Regională şi Administrație Publică, dar şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes președinția rotativă în toate domeniile de activitate, iar acest lucru se poate face, doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din cabinet. Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite prioritățile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat Curtea Constituțională a României pentru a soluționa acest blocaj creat de domnul președinte. Nu ne-am dorit acest lucru, nu îmi doresc acest lucru, dar, aşa cum am spus anterior, interesul României, interesul românilor, este mai presus de ambiții, de joc politic sau de o campanie electorală“, a declarat Viorica Dăncilă.

Reacţia lui Iohannis nu s-a lăsat aşteptată. Preşedintele a lansat un atac furibund la adresa premierului şi a PSD.

Se aude că doamna prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la CCR. Probabil CCR va da un răspuns, vom vedea răspunsul, dar nu va rezolva problema. N-are cum să o rezolve, fiindcă problema nu este constituțională, este politică. O să vă spun care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice. Prima: de facto, România nu are prim-ministru. A doua este totala inabilitate a PSD de a face politică, politică de orice fel. Doamna prim-ministru mi-a trims în scris, fără să mă contacteze, o solicitare de remaniere a guvernului, după care, fără să aștepte răspunsul, mi-a mai trimis o solicitare. Toate fără să caute o discuție sau un dialog. În definitiv, doamna prim-ministru m-a sunat ieri: ce credeți că m-a întrebat? Dacă am terminat analiza și când cred eu că voi da un răspuns. Și i-am spus politicos că azi și mâine nu și că o voi informa. M-aș fi așteptat, printre vizitele pe care le face în străinătate, măcar să mă întrebe: de ce nu ne dați un răspuns? Această doamnă nu înțelege cum funcționează statul. Noi nu suntem puși aici să ne trimitem hârtii scrise de secretari. Suntem aici ca să rezolvăm problemele României, asta se face inclusiv prin colaborare și dialog insituțional“, a declarat Klaus Iohannis.

 

loading...