Breaking news

Iohannis îl decorează pe dizidentul Iulisu Dilip, însă îl menţine în funcţie pe Augustin Lazăr, cel care i-a refuzat eliberarea din puşcărie

La aproape o lună de la izbucnirea scandalului naţional cu Procurorul Gneral, Augustin Lazăr, despre care s-a aflat că a refuzat eliberarea condiţionată a unor dizidenţi politici, printre care şi pe Iulius Filip, Iohannis cedează şi îl decorează pe dizident.

Iohannis îl decorează pe Iulisu Filip dar îl menţine în funcţie pe Augustin Lazăr pentru ca Procurorul General să poată ieşi la pensie cu o sumă de peste 27,000 de lei lunar.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a domnului Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic, în semn de apreciere deosebită pentru determinarea și curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist și în semn de respect pentru suferințele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice. Președintele Klaus Iohannis a acționat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare și asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile și principiile europene. Prima acțiune publică a Președintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru demnitatea și curajul cu care a militat pentru libertate și democrație. Din 2014 și până în prezent, Președintele României a decorat 55 de foști deținuți politic, care au fost lipsiți de libertate în mod abuziv, fiind închiși în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele și coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportați de autoritățile comuniste”, se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţale.

>