Breaking news

Iohannis i-a făcut plângere penală la DNA lui Liviu Dragnea din cauza ordonanței migrației primarilor

Liviu Dragnea s-a ales cu o plângere penală la DNA, din partea lui Klaus Iohannis, din cauza ordonanței de urgență ce permite aleșilor locali să-și schimbe partidul fără să-și piardă mandatul.

iohannis - liviu dragnea - dnaPreședintele PNL, Klaus Iohannis a depus marți la DNA, o plângere penală pe numele vicepremierului Liviu Dragnea pentru abuz în serviciu pentru iniţierea ordonanţei de urgenţă care permite traseismul aleșilor locali timp de 45 de zile.

Primarul Sibiului, singurul ales local aflat în două partide, reclamă faptul că ”au fost aduse vătămări” prin OUG 55/2014 tuturor candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi în general interesului public care vizează desfăşurarea alegerilor în condiţii de egalitate de şanse şi de legalitate.

”În fapt: În cursul lunii august 2014, numitul Dragnea Liviu Nicolae a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Procedura iniţiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae s-a finalizat cu adoptarea OUG nr. 55/2014, care permite primarilor şi consilierilor să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul, deschizând astfel posibilitatea racolărilor politice. Consilierii locali, primarii şi şefii consiliilor judeţene au astfel la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea pentru un partid politic, o organizaţie a minorităţilor naţionale sau să devină independenţi fără a-şi pierde mandatul. Ordonanţa de urgenţă iniţiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae are ca unic scop sprijinirea intereselor de grup, în lipsa unei urgenţe reale şi este de natură a afecta procesul electoral, fiind de natură să conducă la susţinerea unui anume candidat”, se arată în plângerea depusă la DNA.

Potrivit ordonanței de urgență dată de Guvernul Ponta, aleșii locali au la dispoziție 45 de zile ca să decidă dacă își schimbă partidul fără să își piardă mandatul.

 “Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor“, se precizează în ordonanța de urgență care dă liber traseismului aleșilor locali.

>