Breaking news

Iohannis critică Senatul pentru că nu a permis anchetarea lui Varujan Vosganian

Președintele României, Klaus Iohannis a criticat joi, Senatul României pentru că s-a opus cererii DIICOT, cu privire la anchetarea penală a senatorului Varujan Vosganian, fost Ministru al Economiei, acuzat de subminarea economiei naționale, prin acordarea de gaze ieftine firmelor lui Ioan Niculae.

klaus iohannis - varujan vosganian - senatAflat la Bruxelles, Iohannis a reacționat dur și prompt, printr-un mesaj postat pe facebook, la decizia Senatului de a-l proteja pentru a doua oară pe senatorul PNL, Varujan Vosganian.

”Mă așteptam ca Senatul să încuviințeze solicitarea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înțeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât și în recentul discurs ținut în plenul Parlamentului. În fața justiției, nu există decât o singură măsură: respectul față de lege, indiferent de persoană sau funcție”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de facebook.

71 de senatori au votat împotrivă, 56 “pentru”, iar 5 voturi au fost anulate. Varujan Vosganian a declarat, joi, în plenul Senatului, că faptele reţinute în sarcina sa în referat reprezintă exclusiv decizii politice în domeniul economic.

DIICOT susține că: În cauză există suspiciunea rezonabilă că prin activitatea miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vânzarea preferenţială către SC INTERAGRO SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA şi MINISTERUL ECONOMIEI fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a ROMÂNIEI. În Referate se mai reţine că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC INTERAGRO SA, este de cca.43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca.54.000.000 lei, respectiv cca.19.000.000 USD.

În 7 octombrie 2013, Senatul României s-a opus cererii DIICOT privind anchetarea lui Vosganian.

>