Breaking news

Iohannis a promulgat codul de procedură fiscală. Însă e inutil în lipsa codului fiscal

Iohannis pune carul înaintea boilor și speră ca economia României să DUDUIE. La trei zile de când a refuzat să promulge codul fiscal, Președintele Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind Codul de procedură fiscală. Însă acesta este inutil din moment ce legea de bază a fost retrimisă în Parlament.

iohannisDecizie aberantă a lui Klaus Iohannis. A decis să promulge codul de procedură fiscală, lege prin care se punea tehnic, în aplicare codul fiscal. Numai că vineri, Iohannis a refuzat să promulge codul fiscal. Drept urmare, promulgarea codului de procedură fiscală este fix apă de ploaie, întrucât NU ARE NICIUN EFECT JURIDIC ȘI LEGAL, în lipsa codului fiscal.

Pe 17 iulie, Iohannis a retrimis la Parlament, legea codului fiscal pe motiv că este nesustenabilă economic, că nu se pot face reduceri de TVA de la 24 la 19% întrucât nu avem acordul FMI și Comisiei Europene ca să reducem taxele pentru români.

„În materie fiscală, legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată și rațională, de natură a nu genera disfuncționalități care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ. În acest sens, în elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate. Măsurile de austeritate ale anului 2010 trebuie să rămână istorie. Revenirea la politici fiscale riscante și cu consecințe negative pe termen lung reprezintă o experiență pe care nu numai clasa politică nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetățeni. Bunăstarea economică unanim dorită de toate forțele politice din România în beneficiul cetățenilor și al agenților economici poate fi atinsă numai printr-o abordare fiscal-bugetară responsabilă, predictibilă pe termen lung, în concordanță cu obiectivele de creștere economică sustenabilă. Simpla relaxare fiscală, neînsoțită de continuarea procesului de creștere a colectării veniturilor și de o reașezare sustenabilă a cheltuielilor bugetare, pentru o cât mai rațională cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evoluțiilor economice și sociale viitoare”, scrie Iohannis în cererea de reexaminare a legii.

Victor Ponta a declanșat un atac fără precedent la adresa lui Klaus Iohannis din cauza trimiterii la reexaminare a codului fiscal.

Decizia Domnului Klaus Iohannis de a respinge noul Cod Fiscal (agreat şi lăudat de mediul de afaceri, votat în unanimitate de Parlament, aşteptat de societatea românească în ansamblu nu doar pentru că readuce cota de TVA la 19%, ci pentru că garantează dezvoltarea economică şi socială a ţării ) are doar două posibile explicaţii: 1- este o decizie pur politică de blocare a activităţii economice a Guvernului şi a ţării cu orice cost (ceea ce făcea şi Traian Băsescu indiferent la consecinţele negative); 2 – este o decizie luată în afară României şi împotriva intereselor României pe care Dl. Iohannis trebuie să o aplice cu orice risc (ceea ce nici măcar Traian Băsescu nu ar fi făcut vreodată)!”, a scris Victor Ponta pe pagina lui de facebook.

Codul de procedură fiscală a fost aprobat de Senat la 28 aprilie și de Camera Deputaților la 24 iunie, după ce în luna martie a fost adoptat de Guvern.

Iohannis  a semnat luni și decretul de promulgare a legii privind amnistia fiscală.