Breaking news

Ioan Rus, 80 de contracte cu regimul Băsescu în ultimii 3 ani

loading...

Ioan Rus a obținut 80 de contracte cu statul numai în ultimii 3 ani, scrie portalul RealitateaMea.ro.

Doar din 2008 pina in 2011, cele trei firme ale lui Rus care ofera servicii auto au obtinut 68 de contracte cu statul, iar compania sa de constructii, 12. Deci 80 de contracte doar in 3 ani.

Printre institutiile care i-au dat bani lui Ioan Rus in regimul PDL se afla Inspectoratul de Stat in Constructii (care era in subordinea Elenei Udrea), Consiliul Judetean Cluj (condus de finul lui Boc), Ministerul Educatiei de unde sub domnia lui Funeriu, reformatorul de la Cluj a obtinut vreo 8 milioane de euro.

Ioan Rus, ministru de Interne, este implicat in mai multe afaceri cu automobile. Principala afacere este firma Autosincron, dealer oficial de autoturisme Mazda, Land Rover şi Jaguar pe zona Trasilvania. Rus deţine 82% din firmă şi îi are ca asociaţi, printre alţii, pe mai mulţi profesori universitari şi doctori clujeni: Alexandru Irimie, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj (5% din firmă), Grigore Băciuţ, prorectorul UMF Cluj (5% din firmă), Dumitru Matiş, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Universitatea Babeş-Bolyai (2% din firmă), dar şi Adrian Ioan Ivan, care mai deţine Oil Distribution şi este un vechi partener de afaceri al lui Rus (2%) sau Viorica Hentz, o altă apropiată a lui Rus, potrivit Gandul.

Ioan Rus este administratorul firmei RMB Casa Auto Timişoara, firmă partener a holdingului Ţiriac Auto şi primul dealer de Mercedes în zona respectivă. În firmă este acţionar un offshore din Cipru, Vitexa Holding, în spatele căruia s-ar afla fostul tenisman Ion Ţiriac, reprezentantul legal al firmei fiind unul dintre avocaţii lui Ţiriac, Nicolae Mândrilă.

O altă firmă auto pe care Rus o administrează este RMB Inter Auto. Acţionariatul este format din firma lui Ioan Rus, Autosincron, şi offshore-ul lui Ion Ţiriac, Vitexa Holding.

O sursă importantă de venit pentru această firmă a lui Rus au fost contractele cu statul. În perioada 2010-2011, RMB Casa Auto Timişoara a câştigat licitaţii la Ministerul Educaţiei, pentru care a livrat microbuze şcolare în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.
Ioan Rus este partener de afaceri cu social-democratul Vasile Dâncu şi cu afaceristul clujean Arpad Paszkany (finanţatorul echipei de fotbal CFR Cluj), ei deţinând împreună un trust de presă – Transilvania Media Group Productions. Trustul deţine posturi de televiziune (Transilvania L!ve, Transilvania Look), de radio, publicaţii (Servus Cluj, Mesagerul de Cluj) şi o platformă online, Citynews. Rus are 10% din acţiuni, la fel ca Vasile Dâncu, acţionar majoritar fiind Paszkany. Transilvania Media Group Promotions este o firmă cu acţionariat similar.

Rus mai este implicat, tot alături de Dâncu şi de Paszkany, şi în trustul Someş Media, unde apare ca acţionar cu o altă firmă de-a sa, Romproduct Serv, pe care o deţine 100%. Romproduct Serv este o firmă de consultanţă de afaceri, însă a construit şi cabinete stomatologice în Cluj, conform autorizaţiei primite în 2011 de la Primărie.

O firmă în care Ioan Rus a deţinut acţiuni, împreună cu Ion Ţiriac, la începutul anilor 2000, este Construcţii Napoca. Rus şi firmele sale nu mai apar în acţionariat, însă firma care deţine aproape 54% din Construcţii Napoca, IT Transilvania Invest, îi are ca administratori, printre alţii, pe Viorica Hentz şi Dumitru Matiş. Cei doi sunt acţionari, alături de Ioan Rus, în firma de maşini Autosincron. Oficial, Construcţii Napoca este deţinută de afaceristul clujean Ioan Bene, care a preluat acţiunile de la Ţiriac şi de la IT Transilvania Invest în 2011, şi este condusă de fostul şef al PSD Cluj, inginerul Ştefan Dimitriu.

Firma Construcţii Napoca s-a bucurat de multe contracte cu statul, cele mai notabile fiind construcţia unei noi piste pentru Aeroportul din Cluj Napoca, precum şi mai multe cartiere de locuinţe ANL în judeţele Cluj, Mureş sau Hunedoara.

loading...