Breaking news

Consilierul lui Niță, arestat pentru luare de mită

Consilierul Ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihăilă și directorul de trading al Hidroelectrica, Eugen Brădeanu au fost arestați preventiv pentru luare de mită.

consilierul lui nita - mitaScandal la Hidroelectrica și în Guvernul Ponta, în urma denunțului făcut de Remus Vulpescu, consilierul Ministrului Daniel Chițoiu. Mita ar fi urmat să ajungă și la Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, membru PSD.

În luna octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. și consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica. Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. și membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A. Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean Eugen.

Din interceptările efectuate în această cauză de SRI, sub coordonarea procurorilor anticorupţie, reiese că Remus Vulpescu, denunţător în această cauză, a solicitat mita în avans, comunicându-le intermediarilor că nu are încredere să primească banii după încheierea contractului, pentru că nu ar fi avut, spune el, nicio garanţie că banii vor mai ajunge la el.

Pe de altă parte, cei care intermediau, ca Eugen Brădean, i-au comunicat lui Vulpescu că banii nu sunt numai pentru el, ci şi pentru alte 3-4 persoane implicate în această afacere, susţinând că şi ministrul Constantin Niţă ar fi implicat.

Iată un fragment din stenogramele depuse la dosar de către procurorii DNA:

BRĂDEAN EUGEN: Păi, asta e! Şi înseamnă doi virgulă opt! Plus-minus! Da’ am zis doi virgulă opt, ca să nu ne încurcăm! Asta înseamnă jumate, care ce… o concesionez eu, unu virgulă patru milioane de euro!
MIHĂILĂ IOAN: Deci, tu te descurci cu dumnealui pe aceşti doi euro!
BRĂDEAN EUGEN: Păi, da! Păi, da! Asta am spus!
MIHĂILĂ IOAN: Deci, jumătate din cei doi euro… unu’… din… adică, pe cei doi lei…
VULPESCU  REMUS: Din un… doi lei…
MIHĂILĂ IOAN: Deci, un leu e al dumneavoastră… care se înmulţeşte cu  două sute şi cu o mie… cu opt mii şapte sute… de patru ori. Eu am transmis că se vrea…
BRĂDEAN EUGEN: Și atâta vine. Vine între doi șapte sute și trei milioane de euro …[neinteligibil]…
VULPESCU REMUS [se adresează lui BRĂDEAN EUGEN]: Stai, mă, că nu…!
MIHĂILĂ IOAN: Eu am transmis că se vrea în avans de către un partener… n-am dat nume… o sută cincizeci de mii în avans… de… de euro.
VULPESCU REMUS: Da’ eu am zis douăzeci la sută…poa’ să fie…
MIHĂILĂ IOAN: Am zis o sută cincizeci de mii!
VULPESCU REMUS: Bun!
BRĂDEAN EUGEN: O.K.!
MIHĂILĂ IOAN: În momentu’ în care… eu am întâlnire azi-mâine cu ei, Nu m-am văzut, nu ştiu c-am venit. Le-am transmis telefonic, destul de codificat să aducă aceşti bani! Eu am să cer mai mult, pentru că şi mie şi nu ţi-o spun că… Tu eşti mai copilu’ lu’ tata, ai alte relaţii, eu tre’ să îi muncesc banii! Dacă se aduc o sută cincizeci, ăia sunt ai dumneavoastră! Dacă se aduc mai mult, îi iau eu! Asta ar fi…
VULPESCU REMUS: Pe toţi?
MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu am spus? …[râde]… Dacă aduc mai mult de trei sute, iar împărţim în două!
BRĂDEAN EUGEN: Nu! Asta e de… de la… de peste limita ta, partea!
MIHĂILĂ IOAN: Nu! Staţi! Avans! Avans! Deci, eu dacă… eu n-am dorit această cifră… De-aia am zis să facem calculu’…
VULPESCU REMUS: Dumneavoastră ştiţi cu cine vorbiţi! Eu nu!
MIHĂILĂ IOAN: Eu ştiu cu cine vorbesc…
VULPESCU REMUS: Eu nu!
MIHĂILĂ IOAN: Până la urmă tre’ să deschidem cartea asta …[neinteligibil]… Eu nu sunt un tip …[neinteligibil]… Dar este un început foarte bun! Dacă mi-aduc o sută cincizeci şi eu zic că-mi aduc… o să vi-i dau dumneavoastră! Dacă aduc mai mult, până la trei sute, iau eu o sută cincizeci… dacă aduc peste trei sute, iar împărţim în două! Corect? Asta este ceea ce vorbim şi ceea ce o să discutăm şi cu ei!
VULPESCU REMUS: Bun! Acuma, mare atenţie! Eu nu umblu cu bani! Deci, mie îmi spuneţi când, trimit pe cineva, vă spune…
MIHĂILĂ IOAN: Vreţi banii afară?
VULPESCU REMUS: Aş prefera!
MIHĂILĂ IOAN: Da.
VULPESCU  REMUS: Deşi, ştiţi cum e cel mai bine ca să nu ne complicăm? Faceţi un offshore şi mi-l predaţi cu tot cu acte şi cu extrasu ‘ de cont. Sau dacă n-aveţi gata făcut şi durează discutăm altfel.
MIHĂILĂ IOAN: Nu, atuncea facem aşa! O să opereze această afacere cineva, ăştia care  ţi-au adus contractul. În acest contract o să se facă nişte contracte de comision. Şi atuncea vă fac un offshore, e o explicaţie, care operează direct în contract. Deci, ce rău e în asta?

Miercuri seară, procurorii au dispus reținerea inculpaților Brădean Eugen și Mihăilă Ioan pe un termen de 24 de ore, iar azi, Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.