Breaking news

Invertor versus Aparat de sudura. Ce diferente exista?

loading...

Principalele diferente dintre un invertor si un transformator de sudura. Aparatele de sudura obisnuite, tip transformator, sunt rezulatul a peste jumatate de secol de perfectionare continua, fiind folosite la scara larga pentru o multitudine de aplicatii, atat rezidentiale, cat si industriale. Pe de alta parte, tehnologia bazata pe invertoare a inceput sa fie utilizata in urma cu aproximativ 20 de ani, revolutionand modul in care functioneaza un aparat de sudura.

Invertoarele de sudura sunt aparate usoare, versatile si foarte eficiente, care pot fi calibrate pentru diverse tipuri de sudura. De asemenea, cu un invertor se pot suda o varietate de metale, inclusiv otel inoxidabil si otel carbon.

Aparatele de sudura conventionale, adica transformatoarele, sunt folosite de catre sudorii care prefera metoda traditionala. Acestea sunt mai potrivite pentru utilizarea la scara industriala si necesita conditii speciale in ceea ce priveste curentul electric utilizat.

Exista diferente notabile intre un invertor sudura si un aparat de sudura tip transformator, iar acestea se refera la urmatoarele aspecte:

  • greutatea si dimensiunile dispozitivului;
  • eficienta lucrarii si stabilitatea arcului electric;
  • durabilitate;
  • pret;
  • mod de functionare.

In continuare, toate acestea vor fi analizate in detaliu.

Greutatea si dimensiunile dispozitivului

Invertoarele au o greutate mult mai mica in comparatie cu aparatele conventionale de sudura, ajungand sa cantareasca si cu pana la 50% mai putin. In cazul in care este nevoie de un aparat de sudura pentru lucrari stationare intr-un spatiu industrial de dimensiuni mari, atunci greutatea si dimensiunile aparatului nu ar trebui sa fie o problema. In schimb, cei care intentioneaza sa transporte aparatul sau sa il foloseasca intr-un spatiu limitat, ar trebui sa isi indrepte atentia catre un invertor, care va face munca mult mai usoara.

Eficienta lucrarii si stabilitatea arcului electric

Cu un aparat de sudura conventional de calitate foarte buna se poate obtine un nivel impresionant de eficienta, mentinand totodata si un arc electric stabil. Cu toate acestea, procesul este mult mai facil daca se foloseste un invertor sudura. Invertoarele de sudura pot fi de doua ori mai eficiente decat un aparat obisnuit.

De exemplu, un Lincoln Invertec V160-S foloseste jumatate din numarul de amperi pe care l-ar utiliza un transformator de sudura. Datorita acestui aspect, multi sudori care folosesc invertoare le pot utiliza la o priza de curent normala, de uz casnic, deoarece nu exista cerinte speciale in aceasta privinta. De asemenea, investitia intr-un generator nu va mai fi necesara. Datorita eficientei, invertoarele de sudura produc si un arc electric mai stabil, indiferent daca este vorba despre un model care functioneaza cu curent continuu sau curent alternativ.

Concluzionand, din punct de vedere al eficientei si stabilitatii arcului electric, invertorul de sudura are un avantaj major in fata unui aparat tip transformator.

Durabilitatea

Aparatele de sudura tip transformator au, prin natura lor si datorita felului in care sunt construite, o durata mai lunga de functionare. Asadar, in teorie, un aparat conventional poate face fata unor sarcini mult mai dificile, comparativ cu un aparat de sudura tip invertor. Pentru ca invertoarele folosesc o tehnologie mai noua, fiabilitatea acestor aparate de sudura pe termen lung este speculativa. Pe de alta parte, se stie cu exactitate cat de durabil este un aparat de tip transformator, deoarece acestea sunt folosite de o lunga perioada de timp, iar in acest interval au fost aduse imbunatatiri care contribuie la cresterea duratei de viata.

Pretul

Diferenta de pret dintre un invertor sudura si un aparat de sudura obisnuit este un aspect inca destul de dezbatut. Cand vine vorba despre costul initial, cel de achizitie, este mult mai accesibil un aparat de sudura conventional. Totusi, pe termen lung, invertorul de sudura se poate dovedi a fi o alegere mai inteligenta, deoarece investitia se amortizeaza cu usurinta. Acest aspect trebuie luat in calcul mai ales pentru ca un invertor de sudura foloseste mai putina energie electrica, iar costurile se pot reduce cu aproximativ 10-20% in acest sens. De asemenea, datorita faptului ca arcul electric este mai stabil, sudorii vor avea nevoie de mai putine consumabile atunci cand utilizeaza un invertor, reducand costurile cu acestea.

Modul de functionare

Modul in care functioneaza un invertor sudura este in mod evident diferit de cel in care se foloseste un aparat de sudura conventional.

Aparatele de sudura tip invertor sunt mult mai usor de utilizat, chiar si de catre sudorii care nu au prea multa experienta. Setarile standard, recomandate de catre producatorul invertorului, sunt potrivite pentru multe aplicatii de sudura si pot fi ajustate si personalizate, pe masura ce sudorii devin mai experimentati.

Pe de alta parte, persoanele care sunt deja familiarizate cu aparatele de sudura tip transformator prefera, de multe ori, sa utilizeze in continuare un astfel de aparat. Transformatoarele de sudura nu sunt dotate cu foarte multe butoane pentru reglaj, iar folosirea acestora se bazeaza mai mult pe experienta si instinct.

In alegerea dintre un invertor si un aparat de sudura, totul depinde de utilizator. Chiar daca aparatele de sudura tip invertor aduc mai multe avantaje, acestea nu sunt neaparat semnificative pentru toti utilizatorii. Detaliile oferite anterior cu privire la diferentele dintre cele doua tipuri de aparate de sudura pot ajuta utilizatorii sa afle ce este mai potrivit pentru nevoile lor.

loading...