Breaking news

Invenții tehnologice care au schimbat lumea

Este tehnologia o binecuvântare sau un chin pentru societate? Zeci de ani, această temă controversată a împărțit planeta în două. În timp ce unii susțin că tehnologia are un impact negativ asupra societății, nu putem nega în totalitate rezultatele pozitive ale tehnologiei.

Tehnologia și invențiile tehnologice au venit la pachet cu bune și rele. În majoritatea situațiilor, acestea au fost folosite cu scop pozitiv, schimbând și transformând lumea. Însă au fost și cazuri când tehnologiile au venit la pachet cu violență, probleme în societate, schimbări climatice etc. Ca un exemplu pozitiv, astăzi puteți citi acest articol grație tehnologiei.

Sunt tehnologii care au influențat fundamental omenirea și tehnologii care au adus numeroase beneficii, dar nu atât de profund. Ce tehnologii și invenții au schimbat radical lumea? E greu de răspuns la această întrebare. Mai jos regăsiți 5 dintre cele mai iubite și apreciate tehnologii care au schimbat lumea.

Becul

Becul, considerat atât de banal în prezent, a revoluționat fundamental lumea. Înainte de Thomas Edison, mulți alții au încercat lămpi sau becuri cu incandescență. Edison este considerat inventatorul becului. În realitate, acesta a perfecționat inovațiile altora în domeniul iluminatului. Becul este considerat cea mai mare invenție de la descoperirea focului. Prin intermediul acestuia, lumina a pătruns în locuințe și în locurile de muncă, devenind o necesitate și un catalizator pentru creșterea economică.

Telefonul

Scoțianul Alexander Graham Bell a lucrat ca expert în vorbire și auz (mama și soția lui erau ambele surde) și, căutând să îmbunătățească telegraful, a cercetat transmisia vocală până când, în 1876, a brevetat telefonul. Acest dispozitiv a revoluționat comunicarea, facilitând comunicarea în timp real, chiar și pe distanțe lungi. La începuturile sale, pentru a stabili un apel, o persoană trebuia să conecteze manual firele, iar acest lucru a continuat până la crearea rețelei telefonice. Este unul dintre cele mai semnificative progrese ale celei de-a doua revoluții industriale, în măsura în care marchează începutul societății moderne. Fără el, lumea nu ar fi fost așa cum o cunoaștem astăzi.

Astăzi ne bucurăm de telefonul mobil, prin intermediul căruia putem să comunicăm prin voce, text, dar și prin mediul digital – internet. Accesăm conținut multimedia (filme și muzică), jocuri și divertisment, inclusiv jocuri de cazinou online pe platforme de top cum ar fi NetBet, cu oferte de mii de sloturi, jocuri cu dealeri live, poker, etc. Tot prin intermediul telefonului modern, putem îndeplini diferite sarcini la muncă, achiziții online și multe alte activități menite să ne ușureze viața cotidiană.

Internetul

Pentru că am menționat mai sus internetul, nu putea lipsi din această listă. Ca și în cazul majorității invențiilor tehnologice care au schimbat lumea, nașterea rețelei de internet nu ar fi existat fără experimente și tehnologii anterioare. Conectarea a patru computere universitare la ARPAnet, în 1969, a fost sămânța pentru nașterea Internetului. La sfârșitul anilor 1970, Vinton Cerf a dezvoltat „protocolul de control al transmisiei de date” sau TCP pentru trimiterea fișierelor între computere. Această descoperire a fost cheia introducerii de către Tim Berners-Lee a World Wide Web în 1991, transformând societatea. Internetul a continuat să evolueze, aducând noi forme de interacțiune socială și culturală. Astăzi, România ocupă o poziție fruntașă când vine vorba de viteze la internet în bandă largă.

Calculatorul

Calculatoarele Personale, recunoscute sub abrevierea PC, au redefinit viețile oamenilor și modul în care aceștia lucrează, simplificând sarcinile, stocând informații și procesând datele rapid și eficient. Invenția tranzistorului sau semiconductorului în 1947 a fost scânteia care a stat la baza calculatoarelor personale. Această componentă a înlocuit tubul catodic și a fost cheia creării de dispozitive electronice mai mici și mai fiabile. Kenbak-1 al lui John Blankenbaker este considerat primul computer personal. O altă inovație cheie în dezvoltarea PC-ului (calculatorul personal) au fost microprocesoarele (1971).

Inteligența Artificială

Inteligența Artificială va influența fundamental societatea. Este o invenție care încă nu și-a pus amprenta pe deplin asupra societății, existând încă multe dezbateri și controverse asupra AI-ului. Alan Turing este părintele inteligenței artificiale. Cu toate acestea, termenul a fost inventat în ​​1956, când primul program de inteligență artificială, Logic Theorist, a fost prezentat la o conferință de presă. Astăzi, această invenție tehnologică s-a strecurat în viața noastră sub formă de chatbot, asistenți vocali, vehicule autonome, traducători în timp real, ChatGPT, Internetul lucrurilor etc… Mașinile capabile să comunice vor transforma și mai mult lumea viitorului cu aplicații și utilizări pe care nici nu le putem imagina astăzi.

invenții tehnologice revoluționare (foto: pixabay.com)