Breaking news

Inundaţiile facă prăpăd la Băcel. Autorităţile intervin pentru evacuarea populaţiei

Ploile abundente din ultimele zile au produs inundaţii în majoritatea ţării. Şi localitatea Băcel din judeţul Covasna a fost lovită de inundaţii care au distrus gospodării, terenuri agricole şi au necesitat evacuarea localnicilor din calea apelor revărsate.

În această dimineaţă s-a format o breşă în digul de pe malul stâng al pârâului Dobarlău, amonte cu 200 m de confluenţa cu pârâul Tarlung şi o altă breşă pe malul drept al pârâului Tarlung, la 1000 m aval de confluenţa cu pârâul Dobarlau.

În acest moment au fost evacuate cca 40 case din satul Lunca Mărcușului și cca 40 case din satul Băcel, în urma cedării digului pe pr. Târlung, mal drept. Echipele A.N. „Apele Române” intervin pentru consolidare cu cca 5.000 saci de nisip în vederea menținerii și protejării digului pe partea stângă. De asemenea, au fost aduse pompe pentru evacuarea apelor ce vor fi instalate atunci când situația o va impune.

La Barajul Săcele se evacuează un debit de cca 140 mc/s din care cca 60 mc/s prin golirea de fund.

DN București – Brașov a fost redat circulației prin scăderea cu 15 cm a nivelului în lac.

La fața locului au fost dislocate Centrele de Intervenție Rapidă(CIR) Vâlcea și Mureș ce intervin cu motopompe și saci.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș, se află în localitatea Băcel, jud Covasna, grav afectată de precipitaţiile căzute în ultima perioadă.

Ministrul Apelor şi Pădurilor este însoţit, în zonele afectate de inundaţii, de directorul general al a Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), Victor Sandu, de directorul general adjunct al ANAR, Dorel Dume şi de directorul Administraţiei  Bazinale de Apă  Olt, Stefan Prala.

Echipa condusă de ministrul Ioan Deneş coorodnează de la faţa locului operaţiunile de intervenţie efectuate de specialiştii ANAR, ajutând la evacuarea persoanelor din casele inundate, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna şi cu autorităţile locale.

Demnitarul a discutat cu persoanele afectate de inundaţii şi le–a asigurat de tot sprijinul său pentru remedierea, în cel mai scurt timp, a situaţiei produse de căderile importante de precipitaţii din ultima perioadă.