Breaking news

Intoxicația cu metale grele a papagalilor ținuți în captivitate

Una dintre cele mai des întâlnite intoxicații la păsările de colivie, o reprezintă cea cu metale grele. Papagalii ținuți în capitivate au tendința de a ciuguli bucăți de metale pe care le ingeră și astfel ajung să se intoxice.

Pentru a evita intoxicația cu metale grele la papagali este bine să aveți grijă de locul unei îi cazați și mai ales ce tip de colivie le cumpărați. Plumbul și zincul sunt cele mai nocive metale pentru păsările de colivie. De aceea este bine să vă asigurați că colivia pe care o achizionați nu conțin cele două metale.

De asemenea mare grijă la ce jucării le cumpărați și introduceți în colviei, întrucât este posibil să fie confecționate din metale care conțin, zinc, cupru și plumb. Și cum papagalii dau cu ciocul și sfară tot ce prind, foarte ușor pot despinde bucăți mici de metal pe care le ingeră.

Din aceste considerent, metalo-toxicoza este una dintre cele mai grave probleme de sănătate care duc la moartea păsărilor de colivie.

Principalele semne clinice în cazul intoxicaţiei cu metale grele sunt: diareea, anorexia, consumul exagerat de apă, poliurie, dispnee, abatere, slăbire în scurt timp, convulsie, şi dacă nu se intervine cu tratament, pasărea maore.

Pentru un diagnostic cert este nevoie însă de analiza sângelui și implicit de o radiografie care evidențiază metalul în interiorul coprului papagalului.

În urma analizei de sânge, hemograma poate afişa anemie, iar biochimia sângelui deshidratare şi niveluri crescute de acid uric.

Tratamentul unui papagal intoxicat cu metale grele include terapia de susţinere cât și utilizarea agenţilor de chelatare şi purgativele.

Ca și agenți de chelatare se pot folosi  sunt: EDTA – disodiu chelat și DSMA care ajută la eliminarea metalelor grele din organism.

Terapia cu EDTA duce la legarea metalelor din organism de către acest compus, apoi acestea sunt eliminate împreuna cu EDTA prin sistemul urinar.

 

>