Breaking news

Intervenţii de urgenţă ale autorităţilor pentru a combate efectele inundaţiilor din ultimele zile

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitații la nivelul întregii țări, cantități importante  fiind semnalate în județele Vaslui, Bacău și Neamț: 96,8 l/mp la sh Băcești (r. Bârlad), 83,5  l/mp la sh Lipova (r. Lipova), 71,0 l/mp la sh N. Balcescu (r. Siret ),  66,5 l/mp la sh Bosia (r. Berheci),  64,7 l/mp la sh Onești (r. Trotuș), la p.p. Crăiești 76,6 l/mp.

În această perioadă, au fost emise 4 Atenționări hidrologice pentru fenomene imediate și 8 Avertizări hidrologice pentru fenomene hidrologice imediate – Cod Portocaliu. În prezent, încă sunt în vigoare 3 avertizări pentru fenomene imediate și o avertizare hidrologică națională pentru 8 administrații bazinale de apă, care expiră în data de 8 mai 2019, ora 10.00.

Au fost depășite cotele de inundație pe mai multe râuri din bazinele hidrografice Bârlad și Trotuș, pe râul Nirajul Mic și râul Budac.

Personalul A.N. „Apele Române” (ANAR) monitorizează toate cursurile de apă vizate de avertizările hidrologice în vigoare şi acţionează prin formaţiile de intervenţie cu utilajele din dotare.  Totodată, sunt pregătite să intervină toate utilajele din cadrul ANAR pentru deblocarea albiilor şi asigurarea secţiunilor de scurgere.  

Lucrările de gospodărire a apelor şi construcţiile cu rol de apărare împotriva inundaţiilor funcţionează în parametrii normali, în conformitate cu prevederile Regulamentelor de Exploatare.

Printre intervențiile efectuate de personalul A.N. „Apele Române”:

Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui(SGA)

  • S-au efectuat manevre de pregolire a acumulărilor din administrare: Crăiești, Trohan, Căzănești, Tungujei și Cuibul Vulturilor;
  • Ca urmare precipitațiilor căzute în ultimele ore, a propagării undei de viitură create, precum și a nivelului ridicat de pe râul Bârlad,  începând cu ora 08.30, a intrat în funcțiune Polderul Vulturești (volum total 24 mil. mc).
  • Monitorizează permanent cursurile de apă și intervine în funcție de evoluția evenimentelor, astfel:

-Personalul din cadrul Sistemului Hidrotehnic Bârlad s-a deplasat în bazinele hidrografice ale râurilor Lipova și Tutova (pe raza UAT Dragomiresti);

-Personalul din cadrul Sistemului Hidrotehnic Vaslui s-a deplasat în bazinele hidrografice ale râurilor Bârlad, Fundătura, Ras și Garboveta;

-Personalul din cadrul formatiei Mecanizare s-a deplasat în bazinele hidrografice ale râurilor Bârlad, Fundătura, Ras și Garboveta.

În localitatea Crăiești, comuna Bozieni, județul Neamț, râul Fundătura a ieșit din albie pe malul stâng. La fața locului s-a intervenit cu  motopompe din dotarea SGA Vaslui.

În localitatea Băcești, comuna Băcești, județul Vaslui, râul Garboveta  a depășit  cu 65 cm Cota de Pericol. Au fost inundate mai multe gospodării de pe ambele maluri.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Bacău(SGA)

  • În satul Mora, comuna Negri din județul Bacău, pârâul Mora, afluent de stâng al Siretului, s-a revărsat inundând circa 50 de gospodării. Personalul intervine în zonă cu muncitori, personal tehnic și utilajele din dotare: pompa de mare capacitate, o autoutilitară etc. .

Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea (ABA)

  • S-a intervenit, în județul Argeș, pentru degajarea cursului de apă pe Valea Păuleasca la confluența cu pârâul Troislav, comuna Micești.

Sistemele de Gospodărire a Apelor din județele avertizate conlucrează permanent cu Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență și autoritățile locale.

Specialiștii A.N. „Apele Române” atrag atenția asupra faptului că traversarea cursurilor de apă  aflate sub avertizare, în intervalul menționat mai sus, precum și activitățile desfășurate în apropierea acestora reprezintă un factor de risc major.

>