Breaking news

Interlopul Clămparu a fost prins

Cel mai urmărit interlop român, Ioan Clămparu a fost prins joi de autoritățile spaniole  după 8 ani.

Ioan Clămparu, numărul unu pe lista infractorilor români căutați internaținal, a fost prins de poliția din Madrid. Clămparu a fost condamnat definitv 13 ani de detenţie pentru consituirea unui grup infracțional ce se ocupa cu traficul de persoane.

Ioan Clămparu (42 de ani), poreclit „Cap de porc“ sau „Ion de la Madrid“, este unul dintre cei mai cunoscuţi, care înainte de 1989 a fost condamnat la închisoare pentru crimă, iar după ce a ieşit din puşcărie ar fi dezvoltat în Spania una dintre cele mai mari reţele de crimă organizată care se ocupă cu prostituţia în mai multe ţări din Europa. Poliţia crede că el are legături cu cluburi de noapte şi hoteluri din Marea Britanie şi Irlanda.

Grupul condus de Ioan Clămparu a strâns, din activităţi de crimă organizată, sume totalizând milioane de dolari, bani folosiţi şi pentru a determina stoparea amplei anchete declanşate împotriva reţelei de crimă organizată coordonată de el, se arată în rechizitoriul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) din cadrul Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În ianuarie 2006, cazul Clămparu a fost dat de preşedintele României, Traian Băsescu, drept exemplul de eşec în combaterea criminalităţii.

Traian Băsescu susţinea că în cazul Ioan Clămparu trei state europene au atenţionat asupra deficienţelor de colaborare în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere.

Fostul procurorul general al României, Ilie Botoş, îl indica pe Ioan Clămparu drept lider al unei reţele de crimă organizată pe relaţia Spania. El susţinea că Ioan Clămparu are legătură cu gruparea condusă de fraţii Vasile şi Ion Balint (zişi Sile şi Nuţu Cămătaru) şi, respectiv, cu Silviu Dudiţă (Fluturică) – arestaţi şi condamnaţi pentru mai multe infracţiuni cu violenţă.

Ion Clămparu a fost identificat şi reţinut în Spania, prin intermediul sistemului SIS. Alături de Clămparu au fost prinşi alţi trei români pe numele cărora existau mandate de urmărire europeană.