Breaking news

„Întâlnire în Paradis” în emisiunea Ca la Carte, duminică la TVR 1

Aşa cum şi-a obişnuit telespectatorii, Cristian Tabără îi provoacă în fiecare duminică dimineaţă la discuţii inteligente, pe marginea unora dintre cele mai interesante cărţi ale momentului.

Ernesto-Pinto-Bazurco-RittlerÎn această săptămână, vedeta dezbaterii emisiunii Ca la carte de la TVR 1 este volumul „Întâlnire în Paradis”, de Ernesto Pinto-Bazurco Rittler. Autorul, ambasador al Republicii Peru în România, este chiar invitatul lui Cristian Tabără la masa discuţiilor.

Pe 6 aprilie 1980, în timpul regimului lui Fidel Castro, Excelenţa Sa Ernesto Pinto-Bazurco Rittler a acordat azil politic unui număr de peste 10.000 de cubanezi la ambasada Peru din Havana. Recent, Excelenţa Sa a primit Premiul „Palmer” al Consiliului Comunităţii pentru Democraţie, ce onorează diplomaţii care au excelat în lupta pentru drepturile omului şi democraţie.

La acea vreme, ambasadorul Ernesto Pinto Bazurco Rittler a fost supus unei presiuni extrem de intense în calitate de diplomat, aceea de a se confrunta cu probabilitatea unui asalt militar, venit din partea guvernului cubanez, asupra ambasadei. Cu o apărare de neclintit a drepturilor refugiaţilor, el a fost capabil să negocieze cu Fidel Castro o soluţie diplomatică şi să rezolve criza în mod paşnic”, se arată în scrisoarea Consiliului Comunităţii pentru Democraţie din Washington. „Acţiunea exemplară a ambasadorului Peru de la Havana a fost recunoscută drept o lecţie de civilizaţie angajată în slujba unei diplomaţii paşnice”, se mai spune în scrisoare.

La graniţa dintre scrierea autobiografică şi ficţiune, romanul „Întâlnire în Paradis” reuneşte mărturiile cutremurătoare ale unor personaje implicate în istoria tumultuoasă a ţărilor aflate sub dictatură în ultimele decenii ale secolului XX.

Telespectatorii TVR 1 vor avea şansa de a afla povestea inedită a unei personalităţi internaţionale şi a creaţiei sale literare, duminică, de la ora 9.00.