Breaking news

Instrumente GPS de precizie RTK pentru profesionisti!

 

Masuratorile tereste sunt un domeniu unde precizia si atentia sunt obligatorii, iar echipamentul performant face parte din recuzita jobului.

Pentru a oferi statistici cat se poate de precise, este nevoie ca inginerul sau tehnicianul sa foloseasca aparaturi care sa cuprinda, prin diferite metode, intraga suprafata a unui teren.

Site-ul magazinului www.nbtrade.ro ofera o gama de instrumente GPS de precizie RTK, care pot fi folosite pentru a inregistra chiar si cele mai precise cerinte.

Pentru a intelege ce este RTK, acesta se poate defini si prin:

Pozitionarea cinematica in timp real (RTK) este pozitionarea care se bazeaza pe cel putin doua receptoare GPS – un receptor de baza si unul sau mai multe receptoare rover. Receptorul de baza ia masuratori de la sateliti in vedere si apoi le transmite, impreuna cu locatia sa, catre receptorul (receptorii) rover. Receptorul rover colecteaza, de asemenea, masuratorile catre sateliti si le proceseaza cu datele statiei de baza. Roverul isi estimeaza apoi locatia in raport cu baza.

Cheia pentru a obtine o precizie de pozitionare la nivel de centimetru cu RTK este utilizarea semnalelor de faza purtatoare GPS. Masuratorile de faza purtatoare sunt ca niste masuratori precise de banda de la antenele de baza si rover la sateliti. In receptor, masuratorile fazei purtatoare se fac cu precizie milimetrica. Desi masuratorile fazei purtatoare sunt extrem de precise, ele contin o prejudecata necunoscuta, denumita ambiguitate a ciclului intreg sau ambiguitate in faza purtatoare. Roverul trebuie sa rezolve sau sa initializeze ambiguitatile fazei purtatoare la pornire si de fiecare data cand semnalele satelitului sunt intrerupte.

Spre deosebire de GNSS, RTK are doua receptoare. Unul ramane statica in timp ce celalalt se misca liber. Aceste doua receptoare sunt numite statie de baza si, respectiv, rover.

Sarcina primului este sa ramana fix si sa trimita date corectate celui din urma. Roverul calculeaza distanta folosind datele si produce o pozitie exacta de centimetri. O baza poate fi conectata la un numar de rover-uri daca setarea de iesire a bazei se potriveste cu setarile de intrare ale rover-ului.

Intelegerea procesului de lucru al RTK poate fi intimidanta. In termeni laici, functia de baza a RTK este de a elimina erorile si de a reduce inexactitatile folosind o statie de baza si un rover.

RTK GPS depinde de diferite metode de transmisii si corectii care pot fi utilizate pentru determinarea locatiilor. Corectiile pentru a imbunatati precizia locatiei sunt primite fie de la o statie de baza dedicata, fie de la statia de baza RTK.

Cel mai eficient (si cel mai rentabil) mod de a utiliza un receptor RTK este prin corectii in timp real furnizate de o statie de baza. Aceste statii de baza sunt de obicei achizitionate cu receptorul RTK, dar exista si alte organizatii private si guvernamentale care ofera acces la serviciile cu plata la statiile de baza permanente din orase sau localitati.

Masinile Bluetooth RTK au facut ca biologii, inginerii, geologii si studentii sa poata achizitiona cu usurinta date de locatie de precizie de cativa centimetri.

Principalul beneficiu al RTK este capacitatea sa de precizie a locatiei. RTK aduce beneficii imense pentru piloti, deoarece acestia pot obtine acum locatia precisa a aeronavei, care permite deplasarea exacta in toate conditiile.

Avioanele care au RTK le permit pilotilor sa zboare aproape de obiecte si sa opereze in spatii stramte. RTK ofera, de asemenea, pilotului date meticuloase, chiar si atunci cand aeronava se deplaseaza.

In afara de precizia locatiei, GPS-ul RTK protejeaza si impotriva campului electromagnetic si a interferentelor de frecventa radio. Acest tip de interferenta apare de obicei atunci cand aeronavele zboara aproape de turnurile radio, liniile electrice si cladirile metalice. Frecventa EMF si RF poate perturba zborul aeronavei, fortand-o sa intre in modul ATTI, ceea ce va duce, in cele din urma, la prabusirea dronei sau la zbor.

Avantajele mentionate anterior fac din RTK o alegere ideala pentru pilotii ce utilizeaza aplicatii industriale.

In afara de protectie, RTK este, de asemenea, util in geotagging-ul datelor capturate de aeronava, care include atat videoclipuri, cat si imagini.

Gama de aparatura RTK de la nbtrade.ro poate fi folosita atat in domeniul imobilar, cat si in domeniul mineritului sau pentru dezvoltatorii din domenii diferite. Luand exemplu Stonex S980 cu IMU model 2020, ne putem da imediat seama ca este un aparat de precizie compatibil cu o multime de aplicatii si care poate reda distante si calcule precise cu usurinta.

Acest model prezinta:

-555 canale GPS,Glonass,Galileo,Compass;

-IMU-Inertial measurement unit permite ridicarea precisa a punctelor acoperite sau luate cu jalonul inclinat pana la 60 grade si nu necesita calibrare (foarte util in cazul colturilor de cladire, sub streasina,conducte etc) optional;

-Radio intern de 5 W;

-Conectorul pentru antena GNSS externa permite transformarea receptorului S980 in statie permanenta(CORS);

-Conexiune 4G si wireless de mare viteza;

-SureFix;

-Sistemul de operare Linux combinat cu sistemul de networking permite instalarea nelimitata de aplicatii speciale care sa ruleze in interiorul roverului Stonex S900A;

-Carcasa din aliaj de magneziu;

-Control WebUI permite controlul, urmarirea setarilor si descarcarea datelor pe smartphone, tableta etc;

-Cloud service permite in timp real controlul, upgrade-ul, smart check-ul si monitorizarea pozitiei roverului de la distanta;

-10 ore de functionare continua chiar si cu radioul pornit;

-Modul vocal;

-Ecran tactil.

RTK este extrem de benefic pentru imbunatatirea preciziei verticale in timp ce supravegheaza stocul. Folosind o combinatie de RTK si waypoint-uri, precizia in cartografiere si topografie poate fi, de asemenea, imbunatatita dramatic. Waypoint-urile creeaza, de asemenea, zbor autonom pe cursuri preselectate.