Breaking news

Institutul Cantacuzino la un pas de faliment

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare ”Cantacuzino”  la un pas de faliment din cauza blocajului financiar în care se află și datorită lipsei avizelor sanitare pentru producția de vaccinuri.

cantacuzinoSituația finaicară a Institutului Cantacuzino este delicată și fără ieșire, cel puțin în acest moemnt. Lipsa avizelor sanitare  pentru producerea vacinurilor și facturile neachitate de către unitățile din subordinea Ministerului Sănătății, au dus la un bolcaj finanicar care nu îi permite Institutului să își plătească la timp angajații și furnizorii. În acest moment Institutul Cantacuzino este autorizat să producă doar un singur vaccin, cel antigripal sezonier, a cărui producție s-a reluat în 17 mai.

Pentru a putea produce și celelalte tipuri de vaccinuri Institutul are nevoie de noi avize din partea Agenției Naționale a Medicamentului. Pentru a putea obține avizele necesare, trebuiesc efectuate investiții de milioane de euro în lanțul de producție, bani pe care Institutul nu îi are la îndemână în acest an. În plin an de criză economică Institutul Cantacuzino trăiește din analizele de laborator efectuate în cadrul Institutului, din contractele de cercetare, din producția autovaccinului pentru acnee și din cel antigripal sezonier.

Directorul General al Institului Cantacuzino, Dr. Gabriel Ionescu a declarat pentru exclusivNEWS.ro că unitatea pe care o conduce are de încasat sume foarte mari de la instituțiile din subordinea Ministerului Sănătății, și de asemenea trebuie să efectueze și plăți către furnizori. Tocmai acest blocaj financiar au adus Insititutul la un pas de faliment, unitatea fiind în incapacitate de plăți. Ca o primă măsură de încercare de a menține pe linia de plutire Institutul, s-a recurs la reducerea drastică a cheltuielilor și a personalului. Dr. Gabriel Ionescu a mai spus că orice sprijin guvernamental, privat și chiar donații sunt binevenite, ajutoare care ar reprezenta o portiță de ieșire din cercul vicios în care se află unitatea medicală.

Institutului Cantacuzino i-a fost retrasă autorizaţia, la începutul lunii februarie 2010, pentru nerespectarea regulilor de bună practică de producţie.